Monday, 22 October 2012

Sambal Jawa Chef Ismail

Assalamualaikum
Selamat pagi adik kakok..masok gapo kito pagi nih..??

Hari ni nak tayang Sambal Jawa yang dikongsi oleh Chef Ismail dalam Majalah Saji keluaran Oktober. Saya ni memang mengumpul Majalah Saji & Rasa..tiap2 bulan beli...suka tengok masakan. Mana yang berkenan, ada masa saya cuba.

Saya cuba buat Sambal Jawa Chef Ismail ni sebab nampak mudah jer. Petik2 jari..siap..hehehe.






Tapikan...hehehe
Time sambal ni dah siap, saya rasa..ermmmmm
Rasanya tak berapa menepati selera saya. Maklumlah kan, selera manusia ni berbeza. So, saya pun fikir, nak letak apa supaya ianya menepati selera saya.
Ambik limau nipis, perah airnya ke dalam sambal.
Haaaa...baru best. Kena dengan kehendak anak tekak..ahaks






Sambal Jawa
Resepi : Chef Ismail (Saji Oktober)

*3 tangkai cili merah
* 10 tangkai cili padi
* 1 biji tomato - belah 4
* 2 sudu besar belacan
* 1 labu bawang besar - hiris kasar
* sedikit minyak
* sedikit garam
* sedikit gula
* jus limau nipis secukup rasa (saya tambah :))

Caranya :

* Panaskan minyak, goreng hirisan bawang besar seketika
* Masukkan pula cili padi & cili merah. Goreng sedikit layu
* Masukkan tomato
* Apabila semua bahan yg digoreng layu, keluarkan dan masukkan ke dalam lesung batu.
* Tumbuk sehingga separuh lumat.
* Masukkan garam, gula & jus limau kasturi secukup rasa.

Sunday, 21 October 2012

Seri Muka Pandan yang sunggguuuuhhh SEDAP..!!

Assalamualaikum

Ermmm..tobat sedap..!!!!
Pinjam ayat Joha Ahmad Pengarang Saji dalam Saji November 2012.
Hanya itu yang dapat diperkatakan tentang Kuih Seri Muka Pandan ini. 
Biasa kalau Kuih Seri Muka yang beli kat kedai..susah nak dapat yang betul2 sedap. Selalu dapat yang tak cukup lemak, bahagian atas banyak tepung, pulut keras dan mcm2 lagi. Tapi....Seri Muka yang saya buat ni lengkap segalanya. Pulut yang lembut, cukup lemaknya..bahagian atas yg sempurna. Memang terbaekkkkk..!!!



Asalnya tak plan pun nak buat Seri Muka. Tapi sayang pulak tengok lebihan pulut yang buat Nasi Dagang hari tu. Dah mula jadi sarang bubuk. Bukak peti ais, ada santan. Terfikir nak buat Seri Muka. Bukak pc, gugel resepi yang paling sedap. Terjumpa resepi kat dapur Mamawandiha yang memang hebat memasak tu. Terus ambik resepinya.

Maka Jumaat mlm Sabtu..sebelum tidur, pulut direndam. Pagi2 esok selepas solat Subuh, proses membuat Seri Muka bermula. Proses membuat Seri Muka berjalan lancar tanpa sebarang gangguan..maklumlah anak2 tengah tido lagi masa tu. Mengukus pulut pun tak lama sebab pulut dah direndam semalaman. Cepat jer masaknya.



Disebabkan family saya tak berapa ramai..saya buat 1/2 adunan jer daripada sukatan resepi. Tak berani nak buat banyak sebab baru nak mencuba. Kalau tahu hasilnya sungguh sedap dan mantap...saya buat 1 adunan terus, boleh edar kat jiran2..hehe. 
Tapi wpun buat 1/2 adunan jer..masih tetap sampai ke rumah jiran sebelah dan juga rumah pengasuh anak2 saya.

Pengasuh anak saya siap call.
"Buat sendiri ke kuih ni..?"
"Yer kak..buat sendiri.."
"Sedap sungguh...cukup lemak manisnya..akak memang suka kuih ni..tadi nak beli kat Petronas, tak berkenan, nampak pucat jer"

Alhamdulillah...bila org puji masakan kita..kembang sekejap..ahaks

Kalau anda masih tercari-cari resepi Seri Muka yang sedap..saya sarankan anda cuba resepi ini. Memang terbaeekkkkk..!!


Terima kasih Mamawandiha yang sudi berkongsi resepi hebat ini. Kalau ikut kata Mamawandiha, empunya asal resepi ni adalah Ayu Singapore.

SERI MUKA PANDAN
Resepi : Ayu
Sumber : Mamawandiha

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat

300ml air
2 tsp garam halus



Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam (saya rendam semalaman)
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)
(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". 
(Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)



Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan



Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence
(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )
pewarna hijau- secukupnya



Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
(Ayu blender aje semua) 
Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje 
(Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit



** yang merah tu yg saya buat, ikut cara Ayu


Sunday, 14 October 2012

CREAM PUFF

Assalamualaikum...

Hari ni tayang Cream Puff. 
Nak kata suka sgt makan..tak lah jugak. Tapi tengok org buat, kita pun nak buat. 
Anak2 makan sikit..selebihnya rezeki anak2 jiran yg duk bermain depan rumah.






CREAM PUFF
Resepi : Yani (MyResepi)

Bahan-bahan (10 biji)

100ml air
45g butter - duhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum - diayak
2 biji telur (100g)

Cara-cara :
Panaskan oven suhu 200 C.
Alaskan dulang dgn aluminium foil, kemudian sapukan mintak keatasnya.
Ayak tepung.
Pecahkan telur dan pukul sehingga putih & kuning bercampur
Masukkan air & butter ke dalam periuk.
Masak dgn api sederhana kemudian kuatkan hingga mendidih.
Bila dah didih, tutup api
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat
Panaskan semula adunan dgn api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk pada kuali.
Padamkan api.
Masukkan telur ke dalam adunan dan kacau cepat-cepat
Kacau sehingga sebati
Masukkan adunan ke dalam piping bag. 
Pipekan ke atas dulang.
Spray permukaan cream puff dgn air
Bakar dalam oven suhu 200C selama 15 min kemudian turunkan kpd suhu 180C dan bakar selama 25min.
Bakar sehingga nampak sedikit perang.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim


CUSTARD CREAM
Resepi : Honey (MyResepi)

Bahan-bahan
1 sudu besar tepung gamdum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 biji telur (saiz besar)
1 susu mentega

Cara-cara:
Masukkan bahan no.1, 2 & 3 ke dalam mangkuk
Masukkan 1-2 susu besar susu
Kacau sehingga tiada ketulan
Masukkan telur dan kacau lagi
Kemudian masukkan lebihan susu dan kacau
Masakkan dgn api kecil di atas dapur. Kacau sehingga pekat
Masukkan mentega..kacau sebati

Sunday, 7 October 2012

Mexican Bun

Assalamualaikum

Wahhh..akhirnya menjadi jugak Mexican Bun saya..hehehe. Selama ni kalau nak makan mesti beli kat Roti Boy Alamanda Putrajaya. Itu jer yang terdekat. 
Bukan apa, roti ni bau dia memang menggoda jiwa raga. Asal lalu jer kat tepi Roti Boy tu, mesti rasa nak singgah. Aromanya mcm menarik-narik kaki supaya masuk ke dalam dan ambik seketul 2 roti..hehe.

Hari Jumaat minggu lepas, kebetulan free, tak der apa2 keja yg nak dibuat, maka saya pun menjelajah..gugel sana sini resepi Mexican Bun ni.. Ramai yang dah buat rupanya. Cantik2 belaka kejadian rotinya. Kebanyakan guna resepi Lilydvalley dari MyResepi. Rata2 komen kata sedap dan menjadi. Apalagi..set dalam kepala. Esok mesti buat..esok mesti buat.!!!

Sabtu pun tiba...lepas masak spagetti untuk sarapan ahli rumah saya, maka keluarkan mixer, ambil besi penguli doh..maka proses meroti pun bermula.
Nak buat roti ni, banyak step jugak. Sebab dia ada filling, ada topping. Saya kalau dapat resepi yang banyak benda yg nak kena buat mcm ni..saya suka study dulu resepinya. Susun elok2 dalam kepala apa yg patut buat dulu, apa yg patut dikemudiankan. Baru lancar proses meroti..hehe


Ok..pertama, saya buat filling dulu. Buat filling ni sekejap jer..masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais.Kemudian saya uli doh roti. Uli..uli..uli sampai doh licin dan elastik. Ketika tunggu roti naik tu,saya buat topping pulak...godek-godek..ni pun tak lama sangat. Dah siap boleh ketepikan. 
Tunggu roti naik 2 kali ganda dalam 45 min gitu.
Bila roti dah naik cantik, proses meletakkan topping bermula. Suka sangat time ni. Pusing2 topping atas roti jadikan bentuk spiral gitu.
Mula2 saya terfikir jugak...mcm mana ek roti tu jadi bersalut penuh dgn topping..?? Rupanya bila bakar, topping yg berbentuk spiral tu mencair pelan2 dan menutupi seluruh permukaan roti. Cantik sangat..!!!!




Time bakar, tak yah citer lah..semerbak bau. Rasanya semua jiran2 saya depan belakang, kiri kanan..semua dapat hidu bau roti saya..hehehe. Tapi saya ni jiran yg baik, bila siap jer..terus saya hulur kat rumah jiran saya ituuu..hehe

Oh ya..lupa nak bagi tau..kalau sesiapa yang nak cuba buat roti ni, sukatan filling & topping tu boleh buat separuh jer yer. Saya buat ikut resepi bulat2..haaaa tu dalam peti ais, selambak lagi filling dan topping yg lebih. Boleh buat lagi 2-3 adunan roti baru habis semua filling & topping tu kut.

Ok...tak yah citer panjang2..pendek kata lepas ni Roti Boy boleh bangkrap..sebab dah ada pesaingnya..hahaha!!
Jom kita tengok resepinya. Pendek
Terima kasih kpd Lilydvalley kerana berkongsi resepi roti yg mabeles nih..


Mexibun Bun


Resepi : Lilydvalley


Bahan2 (17 biji roti)

Filling
* 200g mentega
* 1/2 tea spoon esen vanilla
* 70g brown sugar

Cara-cara :
* Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping
* 200g mentega
* 160g gula acing
* 3 biji telur grade A - pukul sedikit
* 1 sudu kecil perisa kopi - saya guna coffe emulco jer
* 200g tepung gandum

Cara-cara :
* Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.

Doh Roti
* 500g tepung protein tinggi - di ayak
* 2 sudu kecil bread improver
* 2 sudu kecil bread softener (optional)
* 20g susu tepung
* 75g gula kastor
* 3 sudu kecik dry yis
* 1 sudu kecil garam
* 1 biji telur - dipukul sedikit
* 250ml air/susu segar (skip susu tepung jika guna susu segar)
* 60g mentega

Cara-cara :

* Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
* Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
* Masukkan telur dan air/susu segar.
* Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.

* Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
* Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.

* Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
* Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm)

* Bila bun dan naik, pipekan topping atas bun secara spiral bermula dari top center

* Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.