Monday, 28 January 2013

PLAIN DONUT


Assalamualaikum..
Semalam teringin nak buat donut, tapi malas nak buat yg jenis kena perap sehingga naik 2 kali ganda tu. Kalau boleh nak buat yg terus boleh goring tapi tetap gebu & lembut. Teringat pernah nampak kat MyResepi..donut yg tak payah nak tunggu2.
Apalagi..terus bukan pc..terjah MyResepi. Cari..cari..cari..akhirnya jumpa. Resepi dari HaSue. Resepi ni dipost pada tahun 2008 lagi. Bila tengok komen..berjela-jela. Rata2 yang mencuba katanya menjadi dan sungguh gebu gebas. Kita cubalah…

Tadaaaaaaaaaaaa..mempersembahkan Plain Donutku yang sungguh gebu. Saya namakan dia Plain Donut sebab tak salut gula kat bahagian luar donut mcm biasa. Tapi saya tambahkan kuantiti gula supaya donut tu sendiri yang rasa manis.
Lagipun anak2 saya memang suka donut kosong mcm ni. Kalau saya goreng donut, dia orang siap cakap..mama..jangan buh gula.


Saya pun suka jugak kalau tak salut gula ni..tak der lah meja makan berterabur dgn gula.
Kalau yang salut gula, biasanya saya suruh diaorg makan dgn menadah piring supaya serbuk gula tu jatuh dalam piring, bukan jatuh atas meja atau lantai. Malas nak menyapu beb.. J
Donut ni memang gebu..tak rugi mencuba. Lain kali kalau mood MALAS melanda, tapi nak jugak buat Donut, resepi ni akan jadi pilihan.

Gambar isi dalam donutnya lupa nak snap..bila teringat nak snap rupa dalamnya..tengok2 donut dah licin. Laku betul..

Terima kasih kpd HaSue yang sudi kongsi resepi yang best ini. Kat sini saya sertakan resepi yang telah saya olahkan mengikut citarasa saya. Kalau nak tengok resepi asal..boleh ke MyResepi. Siap ada gambar step by step lagi. 
Selamat Mencuba..

PLAIN DONUT
  • 500g Tepung Berprotein Tinggi
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
  • 100g gula
  • 2 Sudu mkn Susu Tepung
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
  1. Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula  pasir,susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).
  6.  Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan.


5 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah! boleh cuba ni Norziey.. tak payah nak diperap2 gitu kan :D

Tina Othman said...

wah gebunya donut ni

anak2 suka donut, tapi bab nak uli tu yg kekadang malas sikit tu, pastu nak perap lagi kan

saya copy ye resepi ni, cuti nanti boleh lah buat

Sally Rashid said...

Tina Othman..selamat mencuba

rahel said...

Sedapnya donut...memang teringin nak mencuba....

Umie Jazz said...

Assalamualaiukm ..mmg nampak gebu sesgt....