Monday, 21 January 2013

Coffee Marble Cotton Cheesecake


Assalamualaikum..Salam Sejahtera

Orang lain kan, kalau hari minggu (Sabtu & Ahad) 
kalau boleh nak rest secukup-cukupnya. Lebih-lebih lagi kalau yang bekerja mcm saya. Isnin – Jumaat, belah siang ada kat opis. Belah malam pulak sibuk buat kek (kalau ada tempahan la). 
Patutnya hari minggu dimanfaatkan sepenuhnya untuk merehatkan minda, kendurkan segala urat saraf yg tegang…tapi ini tidak, kalau tak de tempahan..otak ligat fikir nak try resepi apa..nak masak apa untuk family. Tengah baring pun otak masih fikir nak masak apa..rosak betul lah. 
Agaknya manusia yg kategori spesies tak boleh duk diam ni memang mcm ni. Tangan konon nak rehat..tapi otak ligat fikir itu ini. Mcm2 gambar kek & masakan yg tergambar depan mata mcm ada tayangan perdana.

Sabtu hari tu, bila semua kerja rumah dah siap..ingat nak rehat. Sambil2 rehat bukak pc..mcm biasa, jalan2 kat blog2 masakan. Tengok apa yg diaorg masak…tengok2 resepi yang best-best. Dalam banyak2 blog tu, singgah lah kat sini www.bisousatoi.com.  
Wow..!!! saya sungguh tergoda dengan koleksi kek yang ada kat situ. Kalau boleh nak try buat semua kek yang ada kat situ. Tapi mana mampu nak buat semua sekali gus. Satu persatu lah yer. Lagi pun kalau buat banyak2, saper nak telan..?? Sape yg untung..?? Anak2 jiran gak yg untung..hehehe

Dalam banyak2 tu saya pilih Chocolate Marble Cotton Cheesecake yang kelihatan begitu gebu dan menggoda sekali. Kebetulan semua bahan ada dalam peti ais.
Antara sebab kenapa pilih yang ni untuk dicuba,
1 : Nak bandingkan dgn resepi cotton cheesecake yg saya buat sebelum ni.
2 : Sebab anak2 saya suka kek yg berasaskan cheese.


Tak rugi mencuba..confirm licin sekelip mata.
Cara membuatnya sama dgn cara buat Japanese Cottton Cheesecake. Cuma ada penambahan bahan. Resepi yg ni ada masukkan parutan kulit lemon. . Itu amat-amat saya suka. Letak lebih pun tak per. Saya sukakan rasanya. 
Tapi parut kulit lemon tu jgnlah sampai ke bahagian putihnya yer… Tapi kalau nak kek yg rasa ala2 pahit..boleh gak try parut sampai  bahagian putih..hehehe


Bahagian marble tu, kalau ikut resepi kat SANA
di marblekan dgn chocolate. Tapi saya pilih untuk marblekan dgn coffee. Layan anak tekak katanya..hehehe. 
I memang peminat coffee u..
Saya marblekan bahagian bawahnya jer…memang sajer nak buat gitu. Kalau anda semua nak marble keseluruhannya, boleh ajer. Terpulang pada anak tekak masing2.
Saya ambik adunan sebanyak 1 mangkuk kecil jer..campur dgn coffee emulco. Kalau nak marble keseluruhan..kena bahagikan adunan kpd 2 bahagian yg sama banyak.

Bila dah sejuk, saya keluarkan kek dari loyang. Wuiiiiii..sangat gebu & ringan. Suka..suka..suka..!!!. 
Anak-anak apalagi..mama nak potong..!
Ok..kita potong yer anak2..tak payah nak sejukkan dalam peti ais pun. Tekak pun dah tak tahan sangat nak merasa kek ni..hehe J

Bila potong..wow..!!! memang gebu. Sangat-sangat suka.
Sekelip mata jer..licin. Tapi sempat lah hulur kat anak2 jiran sebelah. J
Syok layan..bahagian bawah ada rasa coffee..atasnya cheese. Yummy..!!

Oh ya..tang merekah kat tengah tu abaikan ajer yer..salah saya sendiri...saiz loyang tak sesuai dgn adunan. Membuak naik dan merekah..hehehe
Len kali kena pakai loyang lagi besar..


Coffee Marble Cotton Cheesecake
Sumber : www.bisousatoi.com.


(A)

50g tepung (saya guna tepung superfine)
50g tepung jagung

(B)
60g mentega tanpa garam (unsalted butter)
250g cream cheese (suhu bilik)
120ml whip cream (saya pakai UHT Whip Cream)
5 biji kuning telur
2 tsp parutan kulit lemon


(C)
5 biji putih telur
1/8 tsp garam
130g gula halus
1 tsp jus lemon


Sediakan loyang 20cm (loyang 8” atau 9”)
Alas dengan baking paper pada bahagian bawahnya. Panaskan oven 180C api bawah sahaja.
Campurkan butter, cream cheese dan whip cream dalam bekas. Panaskan secara double boiler sehingga semuanya sebati.
Angkat dan sejukkan.
Bila dah sejuk, satukan dgn bahan A (tepung) dan kacau sebati. Masukkan kuning telur. Sebatikan.
Masukkan kulit lemon, sebatikan dan ketepikan.
Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan gula dan jus lemon sedikit demi sedikit sehingga soft peak (meringue)
Masukkan 1/3 adunan meringue ke dalam adunan cream cheese, sebatikan secara kaup balik.
Masukkan lagi lebihan meringue dan sebatikan. Jangan kacau terlalu lama.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar kaedah bain marie lebih kurang 75 min sehingga permukaan kek agak perang keemasan.
Bila masak, keluarkan dari oven. Biarkan sejuk di dalam loyang.
Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang.

2 comments:

Haryani Hassan said...

Salam, akak masi baru dlm ruangan ni, nak jugak belajar buat kek sendiri, selalu oder je, nak tanya ni pukul telor sampai berbuih tu mcm mana, neringue apa pulak..?

Sally Rashid said...

wsalam Haryani
Putih telur tu pukul sampai berbuih mcm teh tarik tu
kemudian baru masukkan gula dan pukul lagi sampai jadi meringue
Meringue tu maksudnya putih telur tu dah benar2 kembang gebu..
Nak tau dah jadi meringue ke belum..celup pemukul tu ke dalam putih telur..dia akan melekat dan ada rupan tanduk. Lagi satu cara..terbalikkan mangkuk adunan putih telur tu..kalau adunan tak jatuh..jadi lah tu
Kalau adunan jatuh atas kepala..pergi mandi dan buat yg lain..hehehe. Gurau je