Tuesday, 28 August 2012

TALAM KELADI

Assalamualaikum...

Lamanya tak bersiaran. Sibuk puasa & sibuk raya. Sepanjang puasa, kawan-kawan sibuk tayang menu berbuka dan biskut raya..kita diam jer..hehehe. Nampak sangat kesibukannya..ahaks

Skrg dah free sikit, baru ada masa nak tayang hasil dari mencuba resepi kawan2 sepanjang bulan puasa hari tu.

Ni Talam Keladi hasil mencuba resepi yang diintai di dapur cik CT Delima.
Alhamdulillah..cantik kejadiannya. Tak keras sgt..tak lembut sangat. Memang sedaplah. Kebetulan pulak saya beli banyak keladi kat pasar borong, jadi saya letak keladi banyak2 untuk memenuhi selera anak tekak sendiri.
Mula2 rasa mcm was was jer nak hulur kat jiran sebelah..tapi bila dah rasa masa berbuka..dan rasanya memang sedap..laju jer suh anak pegi hantar kat jiran..ahaks.



Terima kasih kpd CT Delima & Yatie Memories kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ni.

Kuih Talam Keladi
Sumber : Yatie Memories & CT Delima

Bahan Lapisan Bawah :
2 Cawan tepung beras
3 Sudu besar tepung ubi
1 1/2 Sudu kecil garam
6 Sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).

Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi.
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
4. Kukus selama 25 minit

Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan tepung gandum
250 gm gula halus
3 biji telur
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple dan perisa Yam

Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
3. Kukus selama 30 minit lagi. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali




Tuesday, 14 August 2012

SALAM LEBARAN

Assalamualaikum.
Terasa seperti baru semalam Ramadhan datang, kini dia beransur pergi. Semoga kita semua telah memanfaatkan sepenuhnya bulan yang penuh keberkatan ini. Panjatkan doa pada Ilahi agar dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan lagi di tahun2 yang akan datang.

Sepanjang Ramadhan ini saya jarang bersiaran dek kerana kesibukan yang agak luar biasa. Terima kasih kepada para pengunjung yang masih sudi bertandang. Lepas Aidilfitri nanti, insyaallah saya akan bersiaran seperti biasa..

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA 
kepada pengunjung2 blog saya yang tak seberapa ni. Yang balik kampung macam saya, sama2 kita berhati2 di jalan raya. Ingat org tersayang.


Monday, 6 August 2012

HaPPy bIRthDaY HaNi

Ini kek yang saya buat khas untuk si kecil yang amat istimewa. Istimewa pada semua orang..
lagi istimewa kepada ibu dan bapanya. 
Si kecil istimewa ini menyambut ulangtahun kelahiran pada 3 Ogos. Saya memang dah lama berhajat hendak memberikan sesuatu pada 
si kecil ini.. Fikir punya fikir, maka saya buat keputusan untuk menghadiahkannya sebijik kek hari jadi yang sangat comel dan istimewa. 

LILY FARISHA ILHANI
(mintak maaf kat ibu dia kalau salah sebut nama..hehe)
atau panggilan manja HANI jer.



HAPPY BIRTHDAY HANI



Hani ni masa lahir dia seperti bayi2 lain yang normal..tapi dek kerana satu tragedi (sampai skrg tak tau apa sebenarnya yg berlaku) dia mengalami kecederaan pada bahagian kepala yang membuatkan dia tersenarai dalam kategori ISTIMEWA hingga hari ini.

Hani anak ke 2 daripada 4 adik beradik. Walaupun dia berbeza dari adik beradik yang lain, tapi kasih sayang ibubapanya tidak pernah berbeza sama sekali. Saya amat kagum dengan ibubapa Hani yang tak pernah jemu membawa Hani ke program2 khas untuk org2 seperti Hani. Semoga kasih sayang ini akan menjadi perangsang untuk Hani terus maju menghadapi hari2 mendatang.




Lovely  Hani

Hani dengan kek birthday nya...

Sunday, 5 August 2012

KUIH LOMPANG 2

Assalamualaikum..
Alamak..tak jumpa cari jalan masuk lah..dah penuh ngan rumput & lalang..ahaks.
Tu maknanya tuan dia terbz yang amat melampau-lampau sampai tak berkesempatan nak tebas rumput & lalang. hehehe.

Yerlah..memang saya sibuk sikit sepanjang Ramadhan ni..sibuk siapkan tempahan yang seciput tu..pas tu sibuk pulak dengan biskut raya sendiri. Tu haa..adinda2 yang kat kampung tu dah berkali-kali pesan..jgn lupa buat kuih raya tau.
Alahai..lemah lutut..

Sibuk macam mana pun, masak tetap masak..cuma tak berkesempatan nak tayang kat blog yang tak berapa nak comel ni. Cuma berkesempatan tinjau2 dapur kawan2 yang kerap duk tayang menu berbuka masing-masing. Semua masak yang best-best. Kalau ikutkan hati..semua tu saya nak cuba.

Macam biasalah..kalau bulan Ramadhan, sibuklah duk gali balik resepi-resepi kuih lama2 peninggalan nenek moyang kita. Kuih2 moden ni memang tak pandanglah selama sebulan ni..hehe


Ok..hari ni saya tayang Kuih Lompang yang buat 2-3 hari lepas. Resepi ni dah lama saya ambik kat MyResepi..masa tu tak pandai nak blogging2 lagi. Kali pertama buat, lesung pipitnya tak dalam..tapi rasa memang umpphhhh... 
Kali kedua cuba..elok jer kejadiannya. Sampai skrg kalau nak makan kuih lompang..memang guna resepi ni. Kadang2 saya tambahkan sedikit santan supaya lebih rasa lemak. Bila lebih rasa lemak, lemak kat badan pun turut berlebihan jugak..he he.
Gula pula saya kurangkan sedikit sesuai dgn tekak saya.



KUIH LOMPANG
Resepi : sweetlily01 (MyResepi)

Bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air 
(saya buat 1 cawan air + 1 cawan santan)
daun pandan
Kelapa putih - dikukus bersama daun pandan)

Cara :
Satukan gula pasir, gula merah + 1 cawan air & daun pandan
Masak sehingga gula larut.
Sejukkan.
Satukan tepung beras, tepung ubi
Masukkan 1 cawan air.
Tuangkan air gula yang telah dimasak tadi.
Kacau sebati & tapis
Tuang kedalam acuan lompang yang telah disapu minyak
Kukus selama10-15 minit dgn api besar.
Dimakan dengan kepala putih.