Tuesday, 20 November 2012

PANDAN LAYER CAKE

Assalamualaikum..

Lama dah bercita-cita nak buat Pandan Layer Cake ni. Tengok kawan2 duk tayang kat FB..telan air liur. Saya memang suka kek ni. Suka tang kastard dia yg sejuk dan lembut tuh..yummy..yummy!


Dari sehari ke sehari asyik tangguh-tangguh jer nak buat, akhirnya pada Sabtu lepas tertunai sudah hajat itu.
Nak buat kek span tu tak der masalah..tapi part buat kastard tu..agak cuak juga. Takut pekat sangat..takut cair sangat.
Tapi alhamdulillah..sedang elok jer. Senang nak tuang ke atas lapisan kek. 



Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. 
Wow..!!! tak sangka hasilnya agak memberangsangkan.
Buat dalam loyang 8 inci...agak besar dan tinggi jugak. Maklumlah kan..kek span dia naik membukit.
Hajat hati nak simpan untuk kawan2 kat opis. Tapi tak sangka pulak petang Ahad tu dapat tetamu. 
Rezeki merekalah. Licin Kek Pandan Layer ku..
Alhamdulillah. Sedap lah tu agaknya..hehe


Tetamu saya tanya..macam mana nak buat supaya kastad tu menyaluti seluruh tepi2 kek tu..?? 
Saya kata..saya curah jer kastad...kat tepi2 tu dia masuk sendiri sebab kek bila dah keluarkan dari loyang, mestilah dia susut sikitkan. Bila masukkan balik dalam loyang..akan ada sedikit ruang kat tepi2 dinding loyang tu. 
Bila saya tuang kastad, dengan sendiri dia masuk ke seganap ruang yg ada. Tapi kastad tu jgnlah kental sgt.

Kek saya ni togel2 jer..selalu org letak kelapa kering kan.?? Saya tak letak sebab nanti anak2 saya tak mau makan..

Resepi Pandan Layer Cake ni saya ambik kat blog Naz. Tapi kat blog Naz dia panggil Kek Kastad Pandan. 
Sama lah tu kan. :)



PANDAN LAYER CAKE
Resepi : Jom Masak (FB)
Sumber : Naz


KEK SPAN PANDAN


Bahan-bahan:
150 gm tepung gandum- ayak
1 tsp baking powder- ayak
5 biji telur gred B
100 gm gula kastor
1 tsp ovallete
50 ml susu segar/ susu cair
1 tsp esen vanilla
Perisa pandan dan pewarna hijau
50 ml minyak masak

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak.
Pukul dengan kelajuan maksimum selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Tuang adunan
Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan bawah.
Setelah masak, sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai. 
Biar sejuk


KASTAD PANDAN

Bahan-bahan:
1200 ml santan atau susu cair (Naz selalu guna santan kotak)
1 cawan gula kastor
10 gm serbuk agar-agar
100 gm tepung Hoen Kwe warna putih/ warna hijau
 Secubit garam

Perisa pandan dan pewarna hijau
(kalau dah guna tepung Hoen Kwe yang bewarna hijau, pewarna hijau ni tak perlu)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 
Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer
Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek. 
** Kalau guna santan, santan tu tak perlu likat sangat. Santan biasa jer


CARA MELAPIS KEK KASTAD

Sediakan loyang. Lapik dasar loyang dengan plastik. 
Kalau tak nak lapik pun boleh juga. (Saya tak lapik)
Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. 
Picitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad
Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. 
Biar kastad sejuk dan keras.

Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
Hias ikut suka. Naz selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk



TIPS NAZ:
  • Bagi yang kali pertama membuat kek ini, mungkin semasa melapis kek dengan kastad akan mengambil masa sedikit. Bila masa panjang, kemungkinan adunan kastad akan mula mengeras dan ini menyukarkan proses merata kastad pada kek. 
  • Tapi, jangan khuatir... Kalau lihat kastad di dalam periuk tu mula mengental, just tambah sikit air biasa atau santan dan kacau kejap di atas api dapur. Nanti kastad tu akan cair semula. So bolehlah terus menyambung kerja-kerja melapis kek anda


17 comments:

atie @ ejay said...

sedapnya..atie 1st buat xjadik.. pastu xbuat2 lagi dah hihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kenal,

Canteekkk sungguh pandan layer ni walaupun togel :D

Akak nak juga mencuba tapi belum ada kerajinan lagi...

Akak followwww u

Sally Rashid said...

atie..cuba lagi..insyaallah jadi

Sally Rashid said...

Nur Hayati..selamat berkenalan
terima kasih kerana singgah

Tina Othman said...

alahai tertariknya hati saya tgk, sedap tu kalau makan sejuk kan

dulu2 beli je kat kings', ingat nak try lah nanti, oh tak payah guna spring foam ye, sebab ada setengah org guna spring foam nak senang keluarkan kek ni

Norzie hany said...

Wahhh cantiknya....terpegun tengok.

sHa AhM@d said...

cantiknya..kompom sodap..

Sally Rashid said...

tina..saya guna loyang biasa jer. Kastad tu guna santan..insyaallah dia tak melekat pada loyang

Sally Rashid said...

Norzie & Sha..terima kasih

Evelyn Gemina said...

One day must tray, like this : )

nurinsyafiqah said...

alaaa akak kenapa kek sy x naik bentan..ape y sy salah buat ea kak???

marygrace resma santos said...

Hai sis @ puan..saya nak try buat kek ni dalam cara kukus bole ka & hanya ikut bahan2 tu je & kukus, bole ka? Sila balas ka text saya ni..terima kasih..

Chip Zainudin said...

Tq for the recipe. Favourite sekeluarga..terutama mak mertua!

Anonymous said...

nak tanya berapa lama leh tahan

Anonymous said...

nak tanya kek ni berapa lama tahan di simpan

qist said...

Salam..terima kasih kerana sudi berkongi resepi yg meletop ni. Saya dah cuba an hasilnya sgt memuaskan hati...dan minta izin saya postkan resepi ini ke blog saya. harap sally benarkan...qistcupcakes.blogspot
tq

Imina Ratu said...

assalamualaikum..macam mana nak buat kastad yang dekat dalam bahagian kek tu?nampak macam berlapis lapis kastad dia..nampak macam berselang seli lapis kastad nya.boleh tak kak bagitahau saya cara dia macam mana?saya suka sangat kek ni tapi tak tahu macam mana nak buat dengan hasil titik peluh tangan saya sendiri.