Tuesday, 27 November 2012

Kek Mangga Yogurt

Assalamualaikum..
Selamat Pagi dan Salam Sejahtera..
dannnnnn..Salam 1 Malaysia..hehehe

Skrg ni demam Crepe Durian kan.. pegi sana pegi sini semua tayang crepe. Saya pun hari2 buat crepe..memenuhi permintaan pelanggan. Sampaikan muka pun dah mcm lempeng dibuatnya. Rindu nak buat kek hanya tuhan saja yg tahu.


Kebetulan hari Isnin hari tu, boss minta buat potluck untuk meraikan Harijadi staf dari bulan Mei sampai November..maka terlepas jugak gian ku nak buat kek.
Atas permintaan member opis yang nak sangat makan kek yang berperisa mangga..maka resepi Kek Mangga Yogurt dari dapur Ct Delima yg cantik itu menjadi rujukanku..hehe


Kalau tak rasa mangga jugak tak tau lah..guna yogurt mangga, minuman yogurt perisa mangga dan saya tambah 1 sudu besar Sunquick Mangga. Dalam pulak layer dgn fresh cream dan potongan mangga. Semuanya mangga
Sesuai sangat dgn namanya Kek Mangga Yogurt.

Mula2 buat tu..berdoa jer lah supaya ada rasa mangga sebab kat rumah tak boleh potong. Tunggu sampai opis baru leh rasa.
Bila majlis dah mula..kek yang mula2 saya rasa...
Ermmmmm...memang mangga lah sangat. Kaya dgn rasa mangga..
Kalau peminat mangga tu, boleh try resepi ni.



Kek Yogurt Mangga
Sumber : Chef Liza Zainol & CT Delima

Bahan : A
2 biji telur
3 biji kuning telur
1 sudu kecil pemantap kek @ ovalette
100 gm gula kastor
1/4 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil pewarna kuning masakkan

Bahan : B
120 gm minyak jagung daisy
80 gm minuman yogurt mangga
2 sudu besar yogurt mangga
1 sudu besar Sunquick Mangga (saya tambah)

Bahan : C
30 gm serbuk gajus * 
(saya guna serbuk badam)
20 gm tepung jagung
120 gm tepung naik sendiri *
60 gm tepung gandum * ( * disatukan)
Cara-cara :
1. Putar telur, kuning telur dan ovalette selama 1 minit. Masukkan gula kastor dan garam, putar lagi 4 minit dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan pewarna kuning, sunquick mangga dan minuman yogurt mangga sedikit demi sedikit. Putar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan yogurt mangga dan bahan C yang telah dicampur sekali. Gaul sebati.
4. Akhir sekali, masukkan minyak jagung daisy. 
5. Tuang kedalam loyang .
6. Bakar selama 20- 25 minit pada suhu 165 C. 
Atau hingga masak ikut oven masing2.



1 comment:

Nor Afiqah said...

Assalamualaikum, er saya nak tanya. Bahan A uh kan ada letak telur 2 biji, kuning telur 3 biji. Maksudnya apa ya? And mcm mana pula mangga and cream uh ada berlapis? Masa baked or lepas?