Sunday, 9 September 2012

APAM TAPAI BERAS

Assalamualaikum...

Pagi ni masuk opis terkezut betul bila member2 ucap HAPPY BIRTHDAY. 
Rupanya hari ni dah 10 September. Memang birthday i ler tu...
Mak dah tua nak..sampai birthday sendiri pun mak lupa. 
Asyik ingat birthday org & birthday anak2 jer..birthday sendiri mak dah tak kisah..alahai.
Terima kasih kepada kawan2 yg duk wish kat FB...
Kek..?????? Mana ada kek...kalau birthday sendiri boleh lupa..keknya mestilah tak der..
Tak per lah..dah senja2 ni tak yahlah potong kek..segan kat yg muda2 tu..ahaks. Bulan September ni kalau ikut nak buat kek memang jenuh la kan..asyik makan kek jer lah jwbnya sebab 10/9 birthday mama, 20/9 birthday abah..29/9 birthday kakak (anak no.2). 
So..untuk yang tua kertu ni tak payah kek lah..tunggu 29/9 baru kita buat kek sambut birthday kakak.

Ok..berbalik pada n3 hari ni..nak bagi resepi Apam Tapai Beras yang diminta oleh kawan2 kat FB. Dah lama diaorang mintak..mintak maaf ler lambat..bz satunya..yg keduanya ambik masa sikit sebab nak karang elok2. Yang selalu buat ni pakai resepi yang ada kat kepala jer..dah selalu sangat buat sampai dah hafal resepinya. 
Saya memang selalu buat apam ni..ramai yg order untuk macam2 majlis.



Asal resepi ni saya dapat daripada rakan FB Che Syaedah. (Terima kasih kerana sudi berkongsi). Mulanya nak buat untuk anak2 jer sebab anak2 saya suka apam. Tetapi tak sangka pulak apam tu digemari ramai dan mula mendapat tempahan sehingga hari ini. 
Resepi yang dapat dari Che Syaedah tu sukatannya pakai mangkuk plastik tau fu fah. Pada saya yg dah biasa buat ni agak mudah, tapi susah bagi org yg baru nak mencuba kali pertama. 
Oleh itu, saya olah balik resepi ikut sukatan gram & cawan. Mudah kan..??

Bab tapai pulak..janganlah susah2 duk fikir takut tak jadi ker..kena berpantang larang ker apa..bantai jer. Janji jadi tapai dan berair sikit.

Apam ni selain guna tapai..juga digunakan Eno jugak. Biasa orang buat, campur je eno dalam adunan yg nak dikukus tu. Kalau kukus sekali harung, ok jer tak der masalah. Tapi kalau yg pengukus kecik tu..mesti nak kena kukus 2 atau 3 kali kan.. Bila kukus yg kedua dan ketiga tu..apam yg terhasil agak berat berbanding dgn apam yg kukus pertama tadi. Sebab...bila adunan menunggu agak lama untuk dikukus, gas2 dalam eno tu dah mula hilang..tu yg apam jadi makin berat. 

Daripada pengalaman dan percubaan yang saya buat, ada beberapa tips untuk untuk mendapatkan apam yg ringan dan gebu kesemuanya.

# Eno mesti cukup..kalau tak cukup eno..apam jadi padat jugak
(satu adunan saya bahagi 2. Setiap 1/2 adunan tu saya guna 1 1/4 peket eno. Peket kecik)
#Adunan yang sudah dicampur eno, kacau sebati dan harus dikukus segera.
#Terlebih eno pun tak boleh gak..nanti apam terlampau ringan & lembut, nak keluarkan dari acuan pun susah..dia jadi berderai.

Itulah sikit2 info yg dapat saya bagi hasil percubaan demi percubaan yang saya buat.
Insyaallah, kalau ikut cara yg saya bagi tu..akan dapat apam yg gebu, ringan & comel. Makan pun sodap..hehe


APAM TAPAI BERAS
Resepi : Che Syaedah
Olahan semula : Sally Rashid

500g tepung beras 
(1 peket cap gajah atau cap teratai)
1 1/2 cawan tapai nasi
1 cawan gula 
(boleh kurangkan tapi jgn tambah..nanti kena potong kaki..hehe)
600ml air
Secubit garam
3 peket eno (peket kecil)

Cara :
Blend semua bahan kecuali eno. Blend sampai halus.
Tapis adunan ke dalam bekas yg sesuai.
Tutup bekas adunan & perap selama 5 jam.
Bila nak kukus, campurkan eno & pewarna.
Kacau sebati & kukus api sederhana selama 7-10 minit.
Balut penutup periuk kukusan dgn kain bersih supaya air tak menitis atas apam.
Hidangkan dgn kelapa yg dikukus dgn daun pandan + garam.
Enakkkkkkkkkk....:)

Opsss..lupa cara buat tapai...hehe

2 cawan nasi sejuk
1/4 biji ragi

Gaulkan nasi & ragi.
Simpan dalam bekas tertutup..biarkan selama 2 hari atau sehingga ia sedikit berair.

No comments: