Sunday, 22 July 2012

SNOW CHEESE CAKE

Assalamualaikum...
Selamat berpuasa untuk yang sudi singgah di blog yang tak seberapa ni. :)
Bulan puasa ni kalau ikutkan hati tak de mood & tak der masa nak update blog. Sibuk siapkan tempahan..dan sibuk juga memikirkan apa yang hendak dimasak untuk berbuka.

Apapun..hari ni gagahkan jua jari jemariku untuk membuat n3 Snow Cheese Cake ni.
Kek ni memang menjadi pujaan dan begitu top di kalangan rakan2 memasak di FB. 
Dah lama teruja dengan kek ni, tapi dek kerana stok cheddar cheese tak der..hasrat tu asyik terbantut jer.




Mula-mula dulu saya ingat adunan kek ni guna cheese, rupanya tidak.
Kek ni asasnya hanya kek span yang mudah...dikombinasikan dgn sapuan cream cheese dan ditaburi dgn parutan cheddar cheese. Kombinasi ini menghasilkan satu rasa lembut yang mewah dan sungguh sedap.. Lembut pada keknya..mewah dan sedap pada cream cheesenya.. :)


Bagi penggemar cheese, harus dicuba kek ini. Penuh dgn rasa cheeseeeeeeeeeeee. hehe.



SNOW CHEESE CAKE
Sumber : Umi Nadia Yunus

6 biji telur (buang 2 biji putih telurnya) / 5 biji telur gred B
100g gula
100g tepung kek
60g tepung jagung
50g air sejuk dari peti ais
1 tsp baking powder
2 tbsp ovalette
75g mentega cair/minyak masak/minyak jagung
1 tsp esen vanilla

Cream cheese:
250g cream cheese
1 cawan susu pekat
1 sudu besar jus lemon


Pukul semua kecuali mentega cair/minyak..hingga gebu(high speed)
Kemudian masukkan mentega/minyak dan putar dgn kelajuan perlahan
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilapik dgn baking paper.
Bakar dgn 150 C selama 1 jam.
(saya bakar suhu 170 C selama 55 min)
Bila kek masak, terus keluarkan dari oven..terlingkupkan atas redai bersama loyang..biarkan dalam 10 min dan kek akan tertanggal sendiri. (kalau tak tanggal gak..terpaksalah tuan-tuan dan puan-puan godek-godek sikit dan jolok mana yg patut...hehe)
Sejukkan kek dalam peti ais supaya senang nak potong.
Potong kpd 3 lapisan yang sama rata
(kalau tak sama gak..ambik pembaris ukur..hehe)

Pukul bahan2 cream cheese sehingga sebati dan gebu.
Sapukan pada setiap lapisan kek.
Akhir sekali sapukan cream cheese pada keseluruhan kek kemudian parutkan cheddar cheese menutupi keseluruhan kek.
Sejukkan beberapa jam..barulah enak dimakan.
(Kalau tak sabar sangat...terus potong pun tak per..tak der org nak marah..haha)



5 comments:

GreenJade said...

cute nye cheese cake...mcm syg pulak nk makan hehehe

Salam Ramadhan sis :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cantik & berseri kek ni.. mesti sedap kan..

selamat berpuasa...

Sally Rashid said...

GreenJade...Salam Ramadhan

Sally Rashid said...

Madihaa...selamat berpuasa

kek ni memang sedap

Emma Zulkarnain said...

Pernah bebape x uat..mmg sedap..