Monday, 2 July 2012

BUTTER PRAWN

Assalamualaikum..

Anda suka udang..?? Tak suka..?? Anak2 saya pun tak berapa suka, tapi mama nya suka..hehehe. Dek kerana mana nya suka makan seafood, tiap kali si abah pegi beli barang dapur, dia tak akan lupa untuk beli udang dan sotong. Kita pulak, bila dah terima lauk-lauk ni semua..mulalah ligat fikir nak masak apa..
Kali ni udangnya agak besar dan segar..so, apa kata kita buat Butter Prawn. Buatpun tak banyak..hanya untuk makan berdua jer...

Mcm biasa, kalau nak masak lauk-pauk..mesti cari resepi yang best-best. Kat mana cari resepi tu..?? Mestilah kat blog otai2 yang saya sayangi dan kagumi. Untuk resepi Butter Prawn kali ni saya intai2 resepi kat dapur Kak Nor (Secubit Garam). 



Butter Prawn ni guna sedikit daun kari. Maka saya pun suruh lah anak dara saya yg berumur 7 tahun tu turun ke tingkat bawah..mintak tolong petik 2 tangkai daun kari. Dia pun turunlah dengan rajinnya. Bila dia naik..mama..nah daun kari. 
Huhuhu..memanglah 2 tangkai. Tapi tangkai yg paling kecik..setiap tangkai ada beberapa helai daun jer. 
Alahai..
Jadilah wahai anakku..daripada tak der langsung. Nak turun ambik sendiri..malas pulak.


Tengoklah daun kari kat atas udang tu..itu jer yg ada..hehehe.

Resepi ni saya copy paste jer dari dapur Kak Nor..tak der derhaka langsung. Saya ikut sebijik-sebijik.

BUTTER PRAWN
Sumber resepi : Nita & Kak Nor

Bahan :
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. 
Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.
Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. 
Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.
Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. 
Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah letak penapis utk membuang minyak berlebihan.

Nota dari Kak Nor :
# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia




3 comments:

Aymy With L♥ve said...

Me too love seafood... Nampak sangat cantik kirai telur tu... Lama tak buat butter prawn ni... Makan dengan nasi panas, adoii sedapnya...

Norhayati Mohd Ramli said...

Sedapnya..... ada lagi tak?

Zura Lee said...

mcm kt kedai wey !!!!