Monday, 7 May 2012

OREO CHEESECAKE

Assalamualaikum...

Ambik kesempatan di masa yang cukup sedikit dan terhad ini untuk mengupdate blog. 
Kalau tak curi-curi masa mcm ni, jwbnya beratur panjang n3 yang nak tunggu siaran. 
Tunggu punya tunggu, tak sampai2 jugak masanya untuk dikeudarakan. Ni pun dah banyak gambar2 yang terperuk dalam folder..tak tau bila nak tayang. 
Sabor jer lah. 
Mungkin lepas Hari Keputeraan Agong bulan Jun nanti, boleh lah kerap2 sikit bersiaran. 
Masa tu dah rilek sikit..

Hari ni nak tayang Oreo Cheesecake yang saya buat hari tu. Bukan order dari sesiapa, tapi buat untuk tekak anak2 dan tekak sendiri. 
Anak2 kita suka sgt dgn cheese. Kalau kita buat cream cheese untuk kek org lain, diaorglah tukang licinkan saki baki kat mangkuk adunan tuh...


Anak lelaki kita kata..'mama...boleh tak buat kek yang semuanya cheese..??
Ermmmm..kek apa yer yang semua cheese..??
Jenguk dalam peti ais, ada 3 ketul cream cheese Tartura.
Ok..apa kata kita buat Oreo Cheesecake..??
Semua angguk tanda setuju...hehehe



Buat cheesecake ni tak der lah payah sgt..tapi kena sabar. Lepas bakar nak kena biarkan dalam oven..pas tu kena masukkan dalam peti ais pulak..kan lama tuh..
Kita siap cakap ngan anak-anak..kalau nak makan cheesecake kena sabar..buat pagi, petang baru leh makan. Buat malam, esok pagi baru leh rasa...ada paham..??
Kena cakap awal2..kalau tak asyik tanya dah siap ke belum. Rimas i tau..ehehehe

Kita ambik resepi Oreo Cheesecake ni kat blog IrmaLondon.
Kita suka jenguk2 resepi kat sana sebab dia siap bagi tau berapa lama nak pukul atau sebagainya. Org yang terlebih pandai mcm i ni..(hehehe) penerangan-penerangan mcm tu amat penting dan berguna. Kalau siap gambar step by step lagi i sukerrrr.... Terima kasih yer Irma..u memang best..!!




Kek kita ni kalau tengok sebelum potong memang boleh tahanlah anggunnya...(ehhh..angkat bakul..hehe). Tapi bila dah potong..hancus. Bersememeh..!!. Tangan ni memang tak der seni potong memotong. Kena masuk kelas agaknya..hehe.

Kalau nak tengok resepinya.. sudi-sudikanlah menjenguk ke dapur Irma tu..memang best lepak2 kat dapur dia..mcm2 ada...hehehe.

OREO CHEESECAKE (sila klik untuk resepinya)





7 comments:

rahel said...

Teringin pulak nak buat oreo ciskek..tapi nak tumpang dulu kat sini..hihi..

Qasey Honey said...

Sally...cantik deco cheese cake ni...nmpk kemas n mnarik...dh pujian bg la 1 slice yer...hehehe

Sally Rashid said...

rahel..QH..sila lah yer..jgn malu2..hehe

Si Matatajam said...

Decor mmg menarik, tertarik, da voom..

Rohah said...

Rasa ngidam terus dapat tengok kek Sally nie..jami mata je nampaknya..

Sally Rashid said...

Si Matatajam..terima kasih sudi singgah

Kak Rohah...kalau akak buat kompem lagi sedap

Fazlinil Irma said...

assalamualaikum sally..

senyum saya baca entry oreo cheesecake awk. :)

satu tips utk dptkan potongan kek yg cantik. celup pisau dlm air panas sebelum potong.

selamat mencuba..!