Sunday, 13 May 2012

NEW YORK CHEESECAKE

Assalamualaikum...

N3 lambat masuk sikit hari ni..cadang nak letak n3 pagi2 tadi..tapi gara2 bawak anak kecik ke opis..semua jadi tergendala. 
Inilah baru betul2 namanya ibu yang berkerja. 
Sambil jaga anak sambil2 buat keje opis. 
Nak buat mcm mana..terpaksa. Pengasuh anak pergi Langkawi..berubat katanya. 
Nak ambik cuti rasa mcm dah malu alah sebab baru lepas MC 2 minggu gara-gara sakit mata. Nak tak nak...angkut anak datang opis. Seb baik si Adeelia ni tak buat hal..seronok dia tengok banyak barang kat opis. Merangkak sana sini..seb baik tak masuk dalam kotak..hehee. Jenuh nak mencarinya nanti.. :)

Ni haaaa..nak tayang kek yang diwar-warkan sungguh sedap oleh member2 kat FB..New York Cheesecake namanya.Ada kawan komen kat FB..kenapa nama New York...tak der nama lain ker..?? Alamak...nak buat mcm mana..dah itu namanya..kita ikut jer.


Sebenarnya saya baru lepas buat Cheesecake untuk anak2..tapi bila ramai duk kata kek ni sedap..tergatal jugaklah tangan ni nak mencuba. Kebetulan semua bahan ada..apalagi..membaking lah kita.

Bila saya dah try sepotong...memang diakui..bak kata rakan2 kan FB..memang TERBAIK..!!!!. Sungguh gebu..sedap sangat. Saya dah pernah cuba beberapa resepi cheesecake..saya rasa ini yg terbaik bagi tekak saya...bagi org lain tak tau lah pulak..citarasa masing-masing kan..pasti berbeza. Bila makan sepotong..rasa sungguh sedap..maka tambah lagi sepotong dan sepotong lagi..ahaha. Hancussss diet..

Anak2 pun cakap sedap sangat. Diaorg memang hantu cheese. Cuma anak2 saya kata..base biskut Marie tu tak sedap..nak base Oreo gak. Oklah..len kali kalau buat (of coz lah buat lagi..hehe) kita letak base oreo.



Yang meleleh putih kat kek tu apa yer..?? hehe. Itu Mango Yogurt. Kebetulan ada kat peti ais, saya belasah jer..tapi sedap ler..ngam dgn cheesecake...

Oh ya..lupa pulak nak bagi tau..resepi ni ceduk dari blog SpicesJourney. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi. Izinkan saya tampal balik resepi tu kat sini untuk rujukan pada masa2 akan datang. Sesiapa nak mencuba..boleh lah yer..memang sedap...tersangat sedap..!



NY CHEESECAKE
Sumber : SpicesJourney


BAHAN A (BASE) :



50 gm Biskut Marie ~~ dikisar halus
10 gm Original Nestum 

50 gm Butter



Cairkan butter. Masukkan ke dalam biskut marie yg telah dikisar tadi bersama nestum dan gaul rata. 

Kemudian masukkan adunan biskut marie itu ke dalam loyang yang digris atau dialas dgn baking paper dan tekan padat. Biarkan di dalam peti sejuk selama 20-30 minit.

BAHAN B :

3 biji Putih Telur
30 gm Gula Kastor
1/2 sudu teh Cream of  Tartar

Satukan semua Bahan-bahan di atas dan pukul sehingga kembang bertanduk (soft peak).

BAHAN C : 

250 gm Cream Cheese ~~ suhu bilik

70 gm Gula Kastor
3 biji Kuning telur
30 gm Tepung Jagung
2 sudu besar Yoghurt / Sour Cream
1 sudu besar Lemon Juice
 ½ sudu teh Vanilla Ekstract / Essense

Pukul cream cheese bersama gula kastor sehingga berkrim dan sebati.

Masukkan kuning telur satu per satu. Kemudian masukkan vanilla ekstrak/essence, yoghurt dan lemon juice. Pukul sebentar. 

Slowkan speed dan masukkan pula tepung jagung sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.


Seterusnya campurkan adunan BAHAN B tadi ke dalam adunan BAHAN C dan kacau dengan senduk kayu dengan cara kaup balik hingga agak rata dan sebati.



Tuang adunan ke dalam loyang dan hentak hentakkan sedikit untuk kurangkan gelembung udara supaya cake kita tak banyak lubang lubang nanti. Bakar secara double boil pada suhu 170’C selama 50-60 minit atau bergantung pada kapasiti oven memasing. Kalau guna loyang yang removable cam saya ni, balut bahagian bawah loyang dengan aluminium foil supaya tidak masuk air. Size loyang yang bersesuaian untuk adunan ni adalah yang dalam 6 inci diameternya.

Kalau sudah masak jangan kuarkan terus dari oven yer.. Renggangkan sekejap pintu oven dalam 10 minit camtu dulu.. Pastu lalukan dengan pisau keliling kek tu supaya dia tak turun sangat.
Biarkan kek sejuk dan masukkan dalam peti sejuk sebelum dipotong. Seeloknya lebih kurang 5-6 jam. Kek ni sedap dimakan sejuk atau cam omputih cakap, Serve Chilled

6 comments:

Asyifa Mustaffa said...

wow kak,
sungguh mabeles nampaknya...!

ummiaisyah said...

mmg mabeles ciskek itu...patut l meletop!

Sally Rashid said...

memang mabeles

zila 4ever said...

sedapnya sally..kecur dah kita kt sini:)

Anonymous said...

Kak!!!! Mybe saye trlmbat try resipi ni tapi.....memang berbaloi2..sedap giler. .dala 1st time cube try test...perghhh siao riak takbur lgi kt kekawan.hahahahaha..juta2 billion2 tq kat akk

Anonymous said...

Nk kongsi ....emm. Nmpak sdap :-)