Tuesday, 15 May 2012

BUTTER CAKE

Assalamualaikum..

Selamat Hari Guru kepada semua rakan2 ku yang bergelar guru. 
Juga kepada bekas2 guruku..kpd guru2 anak ku juga. 
Jasa guru memang tidak ternilainya. Kalau kat kampung saya..guru2 memang mendapat penghormatan yang tinggi dari penduduk kampung. 
Menjadi seorang guru, pada masa dulu dan masa sekarang amat berbeza sekali cabarannya. 
Apapun terima kasih kpd semua guru2 ku..kerana andalah saya pandai menulis, membaca dan mengira.

Sebuah sajak khas untuk guru

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

.Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
USMAN AWANG
1979


Kepada rakan2, kakak2..adik abang yang banyak membantu saya dalam bidang masak memasak, baking membaking..anda juga GURU saya..terima kasih banyak2..jasa anda tidak ternilai harganya

Ok..berbalik kepada tajuk N3 hari ni..Butter Cake. 
Sebenarnya saya tak berapa minat nak buat Butter Cake sebab saya tak suka makan..not my taste kata org putih..anak2 pun tak suka. Buat ni pun sebab ada org request.




Yang ni masuk kali kedua saya buat Butter Cake. Yang kali pertama dulu tak berapa nak sukses. Bukanlah mendap atau apa..cuma yang dulu tu bahagian bawah tak berapa gebu..yang atas pulak elok gebunya. Bila dikaji-kaji, rasanya sebab saya pakai api bawah jer..loyang pulak letak rak paling bawah, Mungkin bahagian bawah tu terlalu cepat panas, tu yg tak gebu. So, kali ni try pakai api atas bawah dgn kipas. Letak rak tengah. Alhamdulillah..cantik kejadiannya. Gebu jer..wlaupun tak potong (org punya mana leh potong..hehe) tapi tengok dari luar pun kita tahu tahap kegebuannya.



Nak Butter Cake yang sedap..?? Enak, lemak manis disukai ramai..?? Gunalah butter yang mahal..mcm butter SCS. Memang butter ni agak mahal..dekat2 10 hinggit gak seketul..tapi kalau nak yang sedap, berbaloi ler.

Resepi ni saya ceduk kat blog MamaFami


BUTTER CAKE

Posted by MamaFaMi
Adapted from : Yat Maria's and Rima's Sultana Butter Cake



Ingredients :

5 eggs
180 caster sugar
200g self raising flour - sifted
250g butter - soften
1/2 teaspoon orange oil
enough chocolate rice (saya tak letak)

Method :

1. Grease baking tin. (I used foil, so I didn't grease)
2. Pre-heat oven at 170C (oven saya suhu 180C - api atas bawah)
3. Beat butter and sugar till creamy and light. (pukul dalam 3-4 min)
4. Add egg one at a time and mix until well combined.
5. Mix in orange oil and mix evenly.
6. Add flour and fold in slowly.
7. Pour mixute into baking tin and sprinkle with chocolate rice on top.
8. Bake for 45 - 50 minutes.
9. Remove and cool on rack


Versi Bahasa Melayu
diterjemahkan semula oleh Cikgu Sally Rashid..hehee


Bahan : 
5 biji telur
180g gula caster
200g tepung naik sendiri – ayak
250g butter – lembutkan pada suhu bilik
½ sudu kecil orange oil
Coklat rice secukupnya

Cara :
Sapukan loyang dgn mentega/marjerin
Panaskan oven dgn suhu 170C
Pukul butter dan gula sehingga berkrim dan agak putih.
Masukkan telur satu persatu.
Pukul sebati
Masuukan orange oil dan sebatikan
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul perlahan
Tuang adunan ke dalam loyang
Bakar selama 45-50 min.
Bila masak, keluarkan dan sejukkan atas redai





9 comments:

Qasey Honey said...

sedap nmpknye kek tu...kejadiannya pon cantik skali...

Sally Rashid said...

QH...sedap kut..hehe. Saya tak makan pun

dapurCikWan said...

mesti sedap nih ;)

Amie said...

Kek butter tu memang mengancamlah Sally!

rahel said...

Sally..
best tu kalau pekena hot tea n butter cake..

MamaFaMi said...

Waalaikumussalam cikgu Sally. Selamat Hari Guru buat cikgu.

Cantik kejadian kek cikgu ni....

Sally Rashid said...

MamaFami..terima kasih sudi berkongsi resepi.

Ahaks..kita bukan cikgu tau..siang kat opis, malam jadi cikgu untuk anak2..bila anak dah tido..jadi cikgu kat dapur pulak..ehehe

Evelyn Gemina said...

Wah2x panjangnya sajak kak sally, hehe...nampak sedap sekali kek ni, celup dgn teh panas mesti sedapppp....

Sally Rashid said...

Evelyn Gemina..terima kasih sudi singgah kat blog akak ni...