Tuesday, 17 April 2012

SUPER MOIST CARAMEL BANANA CUPCAKE

Assalamualaikum...

Akhirnya, berkesempatan jugak nak update blog. dah berapa hari dah siaran asyik tertunda jer dek kerana kerja yang terlalu banyak. Selalunya masuk jer opis, mesti bukak FB, bukak blog dulu...tengok apa yg patut. Tapi sehari dua ni, tak boleh nak buat mcm tu. Masuk jer opis, kerja dah berlambak menunggu atas meja.

Macam biasalah..time2 mcm ni memang sibuk yang teramat sgt. Banyak persiapan yg perlu dibuat untuk meeting bersama PM..yang buat bertambah-tambah sibuk bila ada pindaan...nak pulak suruh siap jam tu jugak..aduh..terjungkit sekejap..hehehe.
Sibuk2 kita pun sempat lagi balik rumah, masak2 untuk famili..staf-staf lelaki ni ada yang balik rumah kul 3 pagi..kesian. Tapi tak perlah..dia org lelaki. Balik kul berapa pun tak kisah..kita ni kaum ibu banyak tanggungjawab.

Oklah...time untuk siaran tertunda. Super Moist Carameled Banan Cupcake atau dalam bahasa malaya..Kek Pisang cawan yang sungguh lembab..betul ker..?? Jap tengok kamus..hehe.

Kebetulan suami ada beli pisang hari minggu hari tu..teringat pasal resepi dari dapur Izah Daut ni... Walaupun hati tu kata jangan buat kek..gara2 nak diet..tapi perasaan nak mencuba tu menggebu-gebu mcm kek jugak.


Kalau org tanya saya mcm mana rasa kek ni..jawapannya lebih kurang mcm kek pisang yang saya buat sebelum ni. Cuma ada sedikit kelainan bila kita karamelkan dulu bahan2 nya. Yang bestnya dia ranggup kat bahagian atas. Nak tambahkan lagi kesedapannya, saya tabur badam cincang kat bahagian atas.
Ni yang syok buat kek sendiri..kita rasa nak letak apa..kita letak. Nak kacang banyak..kita letak banyak2..kalau kat kedai mesti mahal harganya..kan..??


Bila siap..saya makan seketui jer..takut nak makan banyak2. Simpan kat rumah sikit untuk anak2..yang selebihnya bagi kat anak2 jiran. Bila dah tak der depan mata tu rasa lega sikit. Kalau tak, tangan pun asyik nak pegang kek jer..hehehe.



Si kecik Adeelia yang suka menyibuk time sesi fotografi berlangsung.


SUPER MOIST CARAMEL BANANA CAKE
versi kukus: masduniaku

Bahan2

Bahan A

1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g) - FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar


2 biji telur saiz A - FnF guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak - FnF guna 190g tepung kek Jepun + 1 sk baking powder
1sk ovalet (resepi asal tiada)


Cara2

Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .
*nota izah* 'hingga berkaremel' maksudnya bahan A tu dimasak hingga la menjadi perang berkaremel. Adunan tu akan berbuih tinggi dan kacau sentiasa hingga la adunan tu mendap dan bertukar warna perang.

Pukul telur dan ovalet hingga gebu.

Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.

Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
FnF masukkan dalam acuan cupcakes.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.

Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.

Adunan boleh juga dikukus...



7 comments:

zila 4ever said...

salam sally
amboiii rajinya..mesti sedap kan..:)

Qasey Honey said...

ramai jugak yg dh cubakan resepi ni...mesti sedap ni...QH geram tang tgn kecik si comeiii tu...kemain lg dia belek cupcake tu...

mama sara nur said...

assalam
moist betul nampak kek pisang ni, emmmm sedapnye
pisang pun ada tu atas meja, pasni nak try resepi ni he he
tq ye share resepi

Rohah said...

menggoda kek comel nie, wah..semangat Sally mendietkan diri, bagus2

Sally Rashid said...

Zila, QH, Mama Sara..kek ni lebih kurang kek pisang gebu tu jer..tapi dengan sedikit kelainan. Try lah buat baru tahu kat mana yg lainnya.

Sally Rashid said...

Kak Rohah..huhuhu..kena diet lah. Badan gebu macam kek dalam oven nih..hehe

Amie said...

Comelnya Adeelia....terlupa cupcakes kejap he he heh