Sunday, 22 April 2012

SUP PASTA SIMPLE

Assalamualaikum…
Bersiaran kembali setelah melalui hari minggu yang sibuk. Sibuk uruskan rumahtangga..sibuk ngan anak, sibuk ngan tempahan kuih dan kek yang tak seberapa tu..hehehe.
Oklah tu..ambik tempahan sekadar menghilangkan ketagih membuat kek & kuih.
Hari tu dah tayang Pink Velvet Cake yang sedap tu..terima kasih Jom Masak. Memang sedap sungguh. Kalau ikutkan hati, 1 biji kek tu nak balun sorang2. Haha..
Hari ni nak tayang Sup Pasta yang simple. Buat untuk sarapan anak2 dipagi hari minggu hari tu. Anak2 memang suka pasta. Masak apa sekali pun, mereka suka. Si kakak sampai ke petang duk ulang makan sampai tak sentuh nasik. Seb baik masak banyak.


Sup Pasta Simple ni ambik kat blog Mat Gebu yang terkemuka seantero malaya tu. Cuma tang isi sup tu jer kita letak apa yang ada kat rumah. Sedap sup ni…sesuai untuk budak2 termasuk mak  dan ayah budak sekali..hahaha



SUP PASTA SIMPLE
Resepi : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
50 gram pasta (ikut suka), rebus dalam air bergaram hingga lembut, toskan
3-4 ekor udang bersaiz besar, dibersihkan
1/2 kiub ikan bilis
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 biji bawang merah, hiris
1/2 inci halia, dititik
1 keping tauhu, didadu
1/2 batang saderi, hiris
1/4 cawan miv vege (karot, jagung, kacang pis)
7-8 tangkai sweet pis
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada hitam
Hirisan daun bawang dan daun sup
Sambal kicap

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam kuali atau periuk (minyak masak biasa pun ok). Tumis hirisan bawang merah dan bawang putih dan halia hingga harum, masukkan saderi dan juga kiub ikan bilis, kacau rata dan tuang air.
  2. Bila mendidih, masukkan mix vege, udang dan sweet pea, masak sekejap dan tambah garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan tauhu. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Masukkan pasta dalam bekas sesuai, tuang kuah sup bersama isi2nya sekali. Tabur hirisan daun bawang/daun sup, serbuk lada hitam dan jika suka tuang sedikit sambal kicap.

5 comments:

Qasey Honey said...

asslm Sally...mmg nmpk sedap pon sup tu...sesuai utk diet jugak ni...bleh la cuba...geram tgk tang udang yg beso tu...hihihi

Sally Rashid said...

QH..memang saja tayang udang yg paling beso kat atas..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam sally...
tak tahan tgk udang besor tergolek atas pasta tu... puas hati kalau dpt semangkuk ni... hehe...

Sally Rashid said...

Madihaa...sajer je letak yg besor kat atas..
kesian yang kecik2 duk kat bawah..hehe

Rohah said...

salam Sally,
sedap hirup2 kuahnye tu, isinya apa lagi kan...