Sunday, 8 April 2012

SOSEJ BUN

Assalamualaikum..

Pagi Isnin mcm ni...nak buat keje memang rasa sungguh malas. Masih mood cuti. Pulak tu malam tadi bersengkang mata tengok ABPBH..hehehe. Mcm budak2.
Tengok aje..undi tak pun. Dah lama pencen undi mengundi nih..sejak2 menang hadiah Barangan Kemas Habib bernilai RM5000 zaman2 Mawi dulu. I undi sampai 60 borang u..jgn tak percaya. Bila menang terus pencen..hehehe

Biasalahkan..anugerah mana2 pun..bila majlis selesai, sana sini tak puas hati.
Pagi ni kat HotFm ramai yg kata tak puas hati Fizz Fairuz menang. Heiiiii..kenapa..?? Dia layak tau. Kita minat dia sejak dulu lagi. Bila dia pegang watak Aidil dalam Nur Kasih..semakin minat u. Sesuai sgt dia pegang watak tu. Ciri2 mcm Aidil tu lah yang jadi idaman i..tapi nak buat mcm mana..kita dah kawin..hehehehe. Terima ajerlah seadanya apa yg ada sekarang..muehehe.

Oklah...itu jer yg nak citer pasal artis. Skrg masuk bab masak memasak pulak. Pagi2 mcm biasa, sebelum mula keje..wajib jenguk dapur kawan2 semua. Wah..meriah u dengan kek bagai. Izah Daut tayang kek pisang karamel...memang menggoda kalbu. Kalau ikutkan hati, hari ni jugak nak buat. tapi bila kenangkan jarum penimbang yang mula naik sikit demi sikit, maka hajat tu terpaksa pendamkan dulu. Tunggulah yer...kita akan cuba pada ketika yang sesuai..hehe





Sibuk org tayang kek..kita nak tayang roti jer. Sosej Bun ni kali ni khas untuk anak2. Budak2 memang suka roti yag ada sosej. Kita guna pakai resepi Garlic Bread yang ambik kat dapur Izah hari tu. Dulu2 kalau buat roti, suka ikut resepi Jintan Manis yg pakai water roux. Sejak Izah share resepi Garlic Bread hari tu..selesa pakai resepi ni jer. Malas nak berwater roux bagai. yang penting roti tetap gebu, mulus dan lembut sehingga ke esok pagi.



Kali ni kita ikut cara Izah buat Roti Garlic. Katanya dia ikut cara Kak Nor Secubit Garam. Gelek2 dulu doh tu..pas tu gulung. Kita pun buat mcm tu. Gelek2 jadi nipis. Letak sosej kat dalam kemudian gulung. Nak pintal2 mcm org lain buat tak pandai lagi..nantilah lain kali try pintal2 pulak..hehehe. Maka beginilah jadinya Sosej Bun kita. Lagi sedap bila ada parutan cheese kat atas tu..




BASIC BREAD RECIPE
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber lain: Tun Telani, Kak Hana Ika  & Izah Daut


Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional
1 sk bread improver- optional
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C
80g margerine


Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. Tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. Spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. Bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
Cara yang saya buat:
 
1. Gaul sebati bahan A
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. Tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. 6. Canaikan doh tadi sehingga leper. Letakkan sosej ditengah dan gulung.
7. Susun dalam loyang. Susun jauh2 sikit.. Tunggu naik 2 kali ganda.
8. Bila dah naik 2 kali ganda..sapukan campuran susu segar dengan telur ke atas permukaan roti. Kemudian taburkan parutan cheese.
9. Bakar dalam suhu 190 C selama 30 minit (ikut kesesuaian oven masing2)
(Time bakar ni kita letak semangkuk kecil air didalam oven ikut saranan Kak Nor Secubit Garam)








4 comments:

Qasey Honey said...

cntik n gebunya rotinye tu...resepi yg sma ni kan...Sally xperlu la beli BM tu...guna mixer ni pon roti dh cantik n gebu...

zila 4ever said...

sally
wahh rajin:)nampak gebusss sesangat:)

Sally Rashid said...

QH..kalau nak berniaga..perlulah ada BM.
Tapi kalau setakat nak makan2 mcm saya..pakai mixer jer ok..

Zila...memang gebus. Sekejap jer dah licin

Anonymous said...

Assalamualaikum sis,nk ty.kalau xgune bread softner dan bread improver roti masih gebu dan lembut ke?