Saturday, 21 April 2012

PINK VELVET CAKE

Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu buat semua. Kali ni saya nak tayang kek yang buat malam tadi. Malam tadi ker..?? Malam tadi siap 100%. Mula buat kek dari tengahari Jumaat lagi. Beginilah kalau dah nama wanita berkerjaya. Ada masa lapang, buat dulu sikit2 mana yg sempat. Kalau hari cuti pun, sibuk ngan anak2 pulak. Jadi ada masa yg boleh celah tu kita celah jer lah. Dah hobi namanya kan. Kita tak cukup masa nak mengadap kek sampai siap sepenuhnya.

Lunch time hari Jumaat tu sempat siapkan keknya. Pas tu tinggal pegi keje. Balik keje sempat layer dgn cream cheese. Simpan dulu sebab nak uruskan si kecik Adeelia pulak. Bila semua dah selesai..semua dah tidur, baru mula mendeco. Haaa..kan panjang masanya tuh. Kalau tak sedap jugak tak tahulah..hehe




Ada org tanya...kek ni siapa yang tempah. Hehehe..anak saya yang tempah. Dia suka sangat kek merah ni. Dia kata dia suka cream cheese. Lagi banyak cream cheese lagi dia suka.
Hari khamis time saya duk siap2 kan Rainbow Cake tempahan dari member opis..dia sibuk duk suruh buat kek merah. Nantilah nak..satu2. Mama ada tangan 2 jer. Mana nak buat kek, mana nak pegi keje.





Resepi RVC ni saya ambik kat Group Sweet Touch Bakery di FB.
Dah 2 kali buat guna resepi nih..Alhamdulillah sedap. Kali pertama dulu, kaler2 tu memang ikut cara STB, tapi kali ni saya letak kaler pink jer. Sebab tu saya namakan dia
PINK VELVET CAKE..hehe.
Saya potong 4 kemudian lapiskan dengan Cream Cheese.Topping pulak kita guna fresh cream/whip cream.




Buttermilk pulak..saya beli siap2 kat kedai bakery. Bukan apa, malas nak buat buttermilk sendiri. Sebab bila buat buttermilk sendiri, mesti rasa kek tak berapa nak best..tak tau kenapa dan dimana silapnya.

Untuk cara2 buat keknya, kita rujuk kat blog Irma London. Kat situ dia citer dgn detail berapa lama nak pukul dan sebagainya. Org yang baru belajar macam saya ni, suka sangatlah kalau ada org share buat kek step by step..hehe. Terima kasih Irma.

Oklah...malas citer panjang2. Nak tengok resepinya..?? Jommmm..!!



PINK VELVET CAKE (Red Velvet Cake)
Sumber lain : Irma London

Bahan :
250g butter
260g gula perang (saya pakai gula biasa jer)
4 biji telur
1 sdt esen vanilla
* 250g tepung naik sendiri
* 15g serbuk koko
1 sdt serbuk nescafe (bancuh dgn 1 sudu makan air -saya tak letak)
1 sdm golden syrup
200g buttermilk
1 sdt cuka makan
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sdm pewrna merah
1 sdm pewarna oren
1 sdm pewarna pink rose
(saya cuma pakai 1 sdm warna pink sahaja)


Cara:

Ayak bahan bertanda * dan ketepikan
Pukul butter dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu, pukul hingga kembang.
Masukkan vanilla
Masukkan tepung yang telah diayak dgn bersama serbuk koko
Kemudian masukkan nescafe
Masukkan buttermilk & pewarna
Masukkan Golden Syrup, kacau sebati.
Satukan cuka makan dgn soda, biarkan dia berbuih seketika. Cepatkan masukkan ke dalam adunan kek.
Kacau sebati.
Bakar suhu 150 C selama 35-40 minit atau sehingga masak.
(Oven saya 180 C selama 45 min)


Topping
Cara Jom Masak:
500g fresh cream/whip cream
250g cream cheese
60g gula aising

Pukul fresh cream sehingga kembang. Ketepikan
Pukul Cream cheese hingga lembut.
Masukkan gula aising. Pukul hingga gebu.
Campurkan fresh cream ke dalam cream cheese. Gaul sebati

Cara saya :
250g Cream Cheese
30g butter
2 sudu besar susu segar
gula halus secukupnya

Pukul cream cheese hingga lembut.
Masukkan butter, pukul lagi hingga sebati
Masukkan gula secukupnya
Akhir sekali masukkan susu segar.
Pukul hingga gebu.




10 comments:

Nieza said...

kek yg cantik dan semestinya sedap:)

Sally Rashid said...

Nieza..terima kasih
ada jugak kek yg cantik rupa jer
tapi rasanya hampehhh..hehe

rahel said...

Keknya cantek..siap deco2 lagi tu..

Qasey Honey said...

wah cantik deco kek tu...lama yer mbuatnya tu...mmg org yg bkeje mcm kita ni..kena pandai bahagikan masa...btul x..

hrtu tnye psl chiffon cke yg QH tu kan...resepi yg QH gunakan tu...dr Jom Masak jugak...keknya xmendam...cantik kejadianya...kt buat dlm cup tu sma...lepas siap bakar tu..QH terus keluarkan..pstu tunggu sejuk baru potong...biase kek buat mlm..siap tinggal nk deco @ ngap aje...hehehe

Asyifa Mustaffa said...

Cantiknya kek tu kak....
sy masih x kesampaian lagi nak buat rvc nie...ntah bila x tau la nak membuatnya....huhuhu....

Rohah said...

nak juga..cntik kalerr kek dia..

zila 4ever said...

sally dah terror wt kek..deconye pun cantik..soft jew :)

Sally Rashid said...

Rahel..suka2 deco..biar anak2 geram..hehe

QH...gitulah adanya bila bekerjakan..
terima kasih pasal Chiffon kek tu..nanti nak cuba

Asyifa..terima kasih. RVC ni memang cerewet sikit..saya beberapa kali cuba baru dapat yg best.

Kak Rohah..hehehe. Ambik ler sikit

Zila..hasil praktis tanpa jemu..alhamdulillah..boleh ler sikit2..nak kata cantik sgt tu, jauh sekali

khairiah khaizu said...

x jumpa link Jom Masak ye....ni web dia...http://myzajresepi.blogspot.com....hehehe

Sally Rashid said...
This comment has been removed by the author.