Monday, 30 April 2012

KEK KARAMEL..percubaan pertama yg sukses

Alhamdulillah
Entry pertama setelah melalui sakit mata yang amat panjang.
MC..MC jugaklah kan...tapi masak tetap masak. Tak retilah nak duduk baring jer tanpa buat apa2. Dalam pada sakit mata tuh, sempat jugak try beberapa jenis kek yang tak pernah saya cuba sebelum ni.  Ada 2-3 yang nak tayang ni..tapi tak perlah..bagi peluang kat Kek Karamel ni dulu interprame..hehehe.


Dah lama tengok kawan2 duk tayang kek karamel masing2. Hajat hati nak try tu adalah..tapi tak tau bila.
Pulak tu bila tengok step dia mcm banyak sgt..tu yang makin takut nak cuba..takut tak jadi.
Lagi satu, sebab tukang makan kat rumah ni tak berapa minat karamel..tu yang jadi tertangguh-tangguh nak buat kek ni..
Semalam..dalam pada duk sorg2 kat rumah..rasa teringin sgt nak try kek yang saya rasa susah selama ni..
Ambik fail sulit (fail tempat saya simpan resepi)..cari resepi Kek Karamel. Resepi yang dah lama print dari Group Jom Masak di FB. Ambik resepi, study jap..tengok mana yg kena buat dulu.
Susun bahan elok2 ikut step. Dah paham semua..bahan2 dah ready..keluarkan mixer dan dgn lafaz Bismillah..kita mulakan mengeKEK Kek Karamel.



Kalau ikut resepi Jom Masak..buat meringue tu kat Step D...tapi kita tukar ke Step C. Maksudnya..selepas tuangkan bahan2 puding kat atas gula hangus tu..kita terus buat meringue kemudian baru buat adunan tepungnya. Bukan apa, nak buat meringue kena semua kering-keringkan. Jadi kalau buat adunan tepung dulu..of coz lah mixer nak kena basuh..kemudian baru buat meringue...lepas basuh tu takut2 lah ada air yg tak kering..dah tak menjadi meringue nya.. Kecuali kalau ada 2 mixer..tak derlah masalah mcm tu kan..

Ok..dah buat meringue...saya ketepikan. Barulah buat adunan tepung pulak. Saya basuh jugak mixer tu..tapi tak risaulah kalau tak kering pun sebab adunan tepung tu memang pakai air pun..hehehe

Dah selesai semua dari proses buat gula hangus..sampai ke melayer kek ngan warna2 indah. Skrg dah boleh bakar. Kita dah paham sgt ragam oven kita nih..kalau resepi tulis 170 C..saya kena naikkan ke 180 - 185 C..kalau ikut resepi jawabnya berkurunlah nak tunggu dia masak.

Oh ya..lupa nak bagi tau...buat gula hangus tu..kita masukkan dalam oven jer. Biar je dalam oven sehingga gula hangus keperangan. Malas nak bukak api dapur..hehehe

Penuh debaran menunggu 50min berlalu. Ngam jer 50 min..terus bukak oven cek masak ke idak. Alhamdulillah..masak mengikut waktu.

Bismillah...nak terbalikkkan kek ni...jadi ker tidak.??
Debusss..terbalikkan dalam pinggan.. Yahuuuuuuu..alhamdulillah..alhamdulillah..menjadi Kek Karamel pertama ku. Tak meleleh karamelnya. Kira oklah tu. Karamelnya tak berapa tebal sgt...sebenarnya lagi tebal lagi sedap. tak per..lepas ni kita buat karamel setebal mana yg kita nak...



Riang hatiku tidak terkira
Kek Karamel ku menjadi nyata
Hingga terlupa ku sakit mata
Terus ku makan dgn berselera

heheheh




KEK KARAMEL
resepi....(tq pada Kak Munira Baharom)
Sumber : Jom Masak


(A)

2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)

tabur gula dalam loyang n masak atas api perlahan.biar gula hancur dan warna tukar jadi perang. Jangan kacau gula,nanti gula berketul
(saya masukkan dalam oven jer)




(B) -bahagian atas

1/2 tin susu cair F n N (boleh tambah kalu nk karamel tebal sket)
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telor
kacau semua bahagian dgn penuh sopan santun, jgn sampai berbuih2,nanti karamelnye x jd.




(C)-merinque

 
6 biji putih telor(pastikan jgn tercampor skitpun telor kuning)
70g castor
1 sudu teh krim of tar2

pukul sampai adunan jadi pekat dan kalu kita terbalikkan bekas,adunan x jatuh. kalu jatuh,mknanye bolum jadi..pastikan putih telur x tercampur skit pun dgn kuning telur. pastikan jgk bekas utk letak putih telur dan mixer kering.


(D)-lapisan kek

140g tepung gandum (kita pakai tepung naik sendiri)
70g gula kastor
3 biji telor kuning
135ml air biasa
1sudu teh baking powder
(skip sebab guna tepung naik sediri)

45ml myk masak

pukul telor kuning,minyak ngan air sampai gebu n tukar ke kaler putih.pastu masukkan gula,pukul lg sampai naik 1x ganda. last msukkan tepong n baking powder,pukul lg.
Masukkan bahan B kedalam A.
Campurkan adunan C & D,gaul dgn seduk hingg sebati.
Bahagikan kpd beberape bahagian dan letak warne & paste kalu nak.
cthnye,letak warna hijau(paste pandan),warne pink(paste strawberry)..
msukkan dalm loyang karamel.
caranye,ambik 1 senduk mana2 warna, letak tgh2 loyang, x payah ratakan,kmudian ambik warna lain plak,letak kt tgh2 warna yg 1st td, begitulah seterusnye sampai adunan habis,barulah jd belang2.
Bakar cara double boiling.Maknanye letak loyang adunan kek ke dalm loyang yg lg besar,pastu isi air panas ,pastu baru bakar.

suhu 170....45-50min atau hingga masak...API BAWAH SAHAJA



5 comments:

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Kak Lin dah pernah buat kek karamel ni tapi tak berapa menjadi warna lapisan bawah tu masuk kedalam lapisan karamel...

dapurCikWan said...

wah..first time buat pun..dah elok cantik je kak..bila la cikwan nak cuba buat ni..teringin benor nak mencuba... banyak tips yang akak bagi tu. time kasih..nanti cikwan nak cuba =)

Sally Rashid said...

LinRosly..adunan tak cukup pukul kut..kalau pukul betul2 ringan..dia tak kan tercampur

Cik wan..terima kasih sudi singgah :)

khairiah khaizu said...

syabassss....saya juga yg tak menjadi sbb kastard x masak lg dh tutup api sbb kek dh hitam, w/pun x jadi....tapi sedap gilerrrrr

Rahel said...

Sedap tu Sally...nyaman lalu kat tekak..