Thursday, 15 March 2012

FLUFFY PANCAKE

Wahhh..hari ni banyak masa free. Boleh ler tayang satu lagi hasil air tangan pagi tadi.

Fikir punya fikir nak masak apa untuk sarapan anak2..tiba2 teringat nak buat Pancake. Dulu ada satu resepi pancake yang ambik dari MyResepi, tapi dah buang dah sebab anak2 tak berapa suka. Resepi tu ada letak cream of tartar. Tak mau dah buat yg tu..nak cari resepi lain yg best2.

Mula2 sekali mestilah tinjau2 kat blog otai2 masakan kegemaran kita. Panjang leher tinjau sana sini, akhirnya jumpa resepi FLUFFY PANCAKE kat dapur Kak Nor. Kak Nor punya pancake mana leh lawan...siap dengan bentuk yang menawan lagi tuh. Kita tak der acuan2 yang bentuk gitu..jadi buat bentuk biasa jer lah.


Tak derhaka langsung yer. Memang ikut sebijik2 resepi dari dapur Kak Nor. Terima kasih yer Kak Nor..Hasilnya memang wallahhhh...sedap!!!. Pekena pulak dengan syrup strawberi Hershey's. Ermmm..memang yummy. terbekkkk!!!. Malas nak citer panjang-panjang. Silalah menjamu mata dengan
FLUFFY PANCAKE ni.






Kalau nak resepi..ada kita tepek kat bawah ni, atau kalau nak tengok pancake Kak Nor yang comel tu jenguk jer ke dapur SINI.



FLUFFY PANCAKEsource: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

5 comments:

Qasey Honey said...

teruja tgk pancake tu...dgn strawberry syrup lg...

Sally Rashid said...

Qasey Honey..pancake dgn syrup strawberi tu memang kombinasi yg hebat...

Sally Rashid said...
This comment has been removed by the author.
rahel said...

Lama jugak Rahel tak buat pancake...sedapnya ni Sally..

Rohah said...

tinggi pancake tu..dapat sekeping kenyang juge perut yg lapar nie..