Tuesday, 21 February 2012

KEK COKLAT KUKUS DENGAN COKLAT BUTTERCREAM

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...
Hari yang sibuk macam biasa. Dah tengahari baru berkesempatan nak update blog dan buat siaran tertunda bagi Kek Coklat Kukus yang dibuat malam tadi.





Tertarik dengan kek coklat RAHEL dan juga projek menghabiskan serbuk koko yang bakal expired.
Memang ikut resepi kat dapur Rahel. Selalu buat ikut resepi Hana.

Coklat Buttercream tu pulak kita ikut resepi kat Majalah SAJI Mac 2012. Page 38, resepi Chef Ahmad Jamel Kassim. Kebetulan ada buttercream lebihan buat deco Rainbow Cake hari tu. Just curahkan coklat cair dan kacau2 jer..siap.

Malas nak citer panjang2. Lihat sajalah hasilnya.....



KEK COKLAT KUKUS
(ikut resepi Steamed Wet Chocolate Cake -Rahel)
Sumber:Buku Resepi/Zubaidah Bt Che'pa
Bahan:
200g tepung superfine
100g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur B (Rahel guna 4 biji telur)
200g gula kastor
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

Cara:

1.Ayak tepung,serbuk penaik,soda dan serbuk koko.Ketepikan.

2.Di bekas lain pukul telur,susu,gula dengan jaring.

3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati.

4.Masukkan minyak masak,gaul rata.

5.Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata.

6.Tuang ke dalam acuan bulat 8" yang telah digris dan dilapik dg baking paper.
   Kukus selama 45-60 minit atau sehingga masak.

7.Setelah kek masak,biarkan sejuk,bahagi kepada 4 lapisan.


COKLAT BUTTERCREAM

Bahan:
90g shortening (saya guna krimwell)
50g mentega
190g gula aising
60g coklat masakan (cairkan)

Cara :
1. Pukul shortening/krimwell, mentega & gula aising sehingga kembang.
2. Masukkan coklat cair dan kacau rata.



2 comments:

rahel said...

Uwaaa...lawan kek coklat lagi ek...hehe..hari ni pun Rahel ada buat kek coklat gak...

Oh ya,bab 1 cawan air panas dalam resepi kek tu memang ori dari buku resepi punya,takde yg Rahel ubah suai..

Sally Rashid said...

rahel..pasal air panas tu, i ingat u yg ubah suai..sebab rata2 i tengok ramai yg guna susu cair..
tak per lah...yang penting sedap..mabeles.
thanks atas resepinya yer..