Sunday, 5 February 2012

Gooey Chocolate and Cream Cheese Cupcakes

Assalamualaikum....
Ramai yang luch bersama family hari ni.. hari ni cuti kan..esok cuti lagi. Banyak masa untuk keluarga.
Hari cuti yang indah dan permai ni..seprti jugak cuti Hari Wilayah hari tu..kita kena datang keje. Menyelesaikan kerja-kerja yg urgent.

Tengah-tengah sibuk dengan keje ni, kesihatan anak2 pulak tak berapa baik. Lepas si kecik, si abang pulak yang demam. Tinggal si kakak jer yg masih gagah perkasa...hehehe..sihat wal afiat. Harap2 esok si abang tak demam lagi..sekolah nak nak bukak hari Rabu.

Dalam pada sibuk dengan keje dan sibuk dengan anak2..masak tetap mcm biasa. Bila si kecik tidur..abang ngan kakak dah selesai ulangkaji..mama mula bekerja kat dapur. Memenuhi permintaan anak2.


Gooey Chocolate and Cream Cheese Cupcakes

Sekarang ni seronok mencuba pelbagai kek yang ada coklat..bukan apa, coklat laku kat rumah. Buatlah kek kaler apa pun..kalau ada coklat, memang laku. Kalau ada kek coklat, pintu peti ais tu asyik kejap bukak kejap tutup lah..selagi tak habis.



Resepi Gooey Chocolate and Cream Cheese Cupcakes ni kita jumpa kat dapur UMMI. Memang sedap keknya. Ada coklat, ada chesse..semua tu kegemaran abang. Terima kasih ummi atas resepi yang best ni.


 



GOOEY CHOCOLATE & CREAM CHEESE CUPCAKESRecipe taken from: Home Baking Book
Tested & Translated by : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:- (12 biji cupcakes - akak guna bekas mufin)
  • 175 gram tepung
  • 20 gram serbuk koko (akak guna jenama Van Houten)
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 200 gram gula kastor (akak letak 180 gm jek...sedang elok manis)
  • 50 ml minyak masak Sunflower (akak guna minyak jagung)
  • 175 ml air
  • 2 sudu teh cuka putih (akak guna cuka makan tu ler)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gram cream cheese
  • 1 biji telor, dipukul sikit
  • 100 gram chocolate chips
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven ada suhu 180 C dan sediakan bekas muffin atau cawan kertas.
  2. Ayak tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk besar. Masukkan 150 gram gula kastor. Masukkan minyak, air, cuka dan esen vanila dan gaul dgn whisk hingga bercampur rata. (jangan dikacau terlalu lama, cukup setakat bercampur rata jek)
  3. Dalam mangkuk lain, masukkan lebihan gula kastor, cream cheese dan telor dan pukul bersama hingga betul2 sebati. Masukkan chocolate chips.
  4. Sudukan adunan kek ke dalam bekas mufin/cawan kertas dan sudukan pula adunan cheese di atasnya hingga memenuhi 3/4 bahagian bekas.
  5. Bakar selama 25 minit hingga nampak "firm" bila disentuh. Keluarkan dan biarkan sejuk 10 minit di atas tin pembakar dan kemudian baru disejukkan di atas loyang

4 comments:

Kak Sam said...

bestnya. bahan semua ada tapi tidakkkkk jarum penimbang dah naik

Sally Rashid said...

Kak Sam...jgn makan banyak2...cukup sebiji untuk merasa kesedapannya...yang lain2 tu anak2 tukang perabih..hehe

rahel said...

Waaa..rajinnnya buat cupcake..siap dengan deco2 lagi..bagi gue rasa seketul.

Sally Rashid said...

rahel..rajin ler sebab anak2 nak makan..kalau tak..tak kuasa aku..hehe