Saturday, 11 February 2012

AYAM GORENG SERAI

Assalamualaikum....
N3 hari ni, lauk2 yang dimasak untuk makan tengari ja lagi. Dah siap masak dah. Cuma tunggu kul 1, baru leh makan bersama satu family. Sementara ada sikit masa free ni, kita ambik peluang update blog..hehe

Lauk tengahari ni..AYAM GORENG SERAI..resepi mudah tapi sedap. Budak2 memang suka ayam goreng, so kalau buat lebih pun tak per. Resepi ni kita jumpa kat blog Wana.








Ayam Goreng Serai

Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
garam secukupnya

Bahan Kisar / Tumbuk
8 ulas bawang putih
6 batang serai
5cm halia
1 kiub ayam
1/2 inci kunyit hidup / serbuk kunyit

Cara – cara
Gaul ayam dengan bahan kisar, perap selama 2 jam.  Kemudian goreng hingga garing.

* Kita buat separuh daripada bahan2 diatas sebab ayam pun separuh jer..hehe
* kita bubuh sekali daun kari yang digoreng bersama ayam.

__________________________________________________________________________________________

Menu kedua pulak, KERABU PUCUK PAKU PERUT LEMBU. Ini peberet mama ngan abah. Ayam tadi tu hanya untuk anak2 jer. Kerabu ni main campak2 jer...letak2 bahan2 yang ada kat peti ais jer. Tapi hasilnya SEDAP...



KERABU PUCUK PAKU DENGAN PERUT LEMBU
(Resepi : Sally Rashid)

Bahan :
500grm perut lembu
RM2 Pucuk paku
* 4 ulas bawang merah - dimayang
* 1/2 ulas bawang besar holand - dimayang
* 5 tangkai cili api - potong nipis
* 3 sudu besar kelapa goreng garing
* 2 sudu besar kerisik
* 1 sudu besar sos ikan
* Lemon secukupnya (limau nipis atau kasturi pun ok)
* Garam secukup rasa.

Cara :
- Rebus perut sehingga empuk kemudian dipotong nipis
- Pucuk paku dicelur sekejap kemudian ditoskan

- Campur semua bahan bertanda (*) kedalam mangkuk besar. Masukkan perut dan pucuk paku.
- Gaul sebati. Perahkan lemon dan masukkan garam secukupnya secukupnya.
- Kalau nak letak perasa pun boleh. Ikut citarasa masing-masing.

* kalau nak guna cuka bagi ganti Lemon pun boleh..tapi rumah ni tak makan cuka sebab my kanda ada asma.
* pucuk paku boleh diganti dengan daun selom atau taugeh. Nak campurkan semua sekali pun boleh.

3 comments:

rahel said...

Sally,sedapnya ayam goreng serai tu..klu ada sambal belacan..lagi mantap..adoii..tak tahan lama2 kat sini..asyik meleleh jew air liur ni.

MeknaBlog said...

Sally..sedapnya...kita follow u...

Sally Rashid said...

Mekna...follow jgn tak follow..hehe