Sunday, 15 January 2012

SUJI PELANGI

Assalamualaikum..Selamat Pagi semua..
Hai..orang2 keje gomen mcm i, happy nampak hari ni..almaklumlah..gaji masuk hari ni. Baru 16hb kan..awal sungguh gaji. Gaji masuk awal..habis pun awal lah.. Kitalah tu..org lain mungkin tak kut..hehehe

N3 hari ni biasa2 jer...nak kata best sgt pun tak..tak best pun tak juga. Sedang-sedang sajer. Ketika menggentel Suji Pelangi ni..hati kita tengah berbunga-bunga. Sebab apa..?? Heehheehe..sebab masalah Red Velvet Cake hari tu kita dah jumpa jalan penyelesaiannya. Gembira tak terkata...rasa mcm nak melimpat-lompat naik ke langit..mak aihhhh..haha

Sebenarnya, tak plan pun nak buat Suji Pelangi ni, tapi apa bila Red Velvet Cupcake dalam peti ais dah habis..anak2 asyik tutup buka peti ais cari makanan. Pening kepala menengoknya. Si kakak suruh buat Kerepek Popia Nestum..si abang suh buat RVC lagi..alahai malasnya. Jenguk2 dalam peti ais, tengok ada minyak sapi...apalagi, SUJI PELANGI terbayang di mata.


Kita menggentel biskut ni sambil2 tengok cerekarama MrLabuci. Best jugak citernya. Lama dah tak tengok drama2 nih..tak berkesempatan.

Elok jer drama habis, biskut pun siap. Malas nak letak2 dalam cup bagai..kita masuk jer terus dalam balang. Dapat separuh balang. Dalam 60-70 biji rasanya.

Pagi2 esoknya kita pegi jogging mcm biasa. Balik jogging, biskut ni tinggal 2-3 biji jer. Alamak...penat menggentel tak hilang lagi...biskutnya dah habis. Laku betul. hehehehe. Si Kakak suruh buat lagi...ermmm..malaslah. Nanti nak raya kita gentel2 lagi..ahahaha


Resepi Suji Pelangi ni kita ikut resepi Kak Fida MyResepi

  • 100 g minyak sapi ( 8 1/4 sb rata )
  • 50 g gula icing - ayak ( 1/2 cwn rata dan kurangkan 1 sb rata )
  • 1/8 sk garam halus
  • 200 g tepung gandum ( 1 1/3 cwn rata ) + 1/8 sk b.soda - diayak bersama
  • 20 g badam kisar ( 2 1/2 sb rata )
  • pewarna merah,kuning,hijau
  • Secukup gula halus - untuk tabur
  • secukup paper cup

Cara-cara

  1. Minyak sapi,gula icing dan garam dikacau hingga sebati.Masukkan badam kisar dan kacau rata.
  2. Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan dan mangkuk.Jika doh masih melekit,tambah tepung secukupnya lagi.
  3. Bahagi doh kepada 4 bahagian dan warnakan merah,kuning,hijau dan 1 bahagian warna asal.
  4. Ambil secubit adunan drp keempat2 doh berwarna,campur dan bulat2kan sebesar guli. ATAU.... canai setiap doh berwarna dan tindihkan antara 1 dgn yg lain,kemudian dipotong 1/2 inc persegi.Ambil setiap persegi doh dan bulat2kan seperti dlm gambar contoh....
  5. Susun di atas dulang pembakar dan bakar selama 20 min pd suhu 160C atau sehingga garing.
  6. Golekkan biskut dgn gula halus dan masukkan ke dalam paper cup.

1 comment:

rahel said...

Selamat malam Sally,pa khabar?
Rahel singgah jap bab ternampak bebola pelangi..hehehe..mcm dalam mod raya pun ada kan..