Sunday, 8 January 2012

COKLAT MOUSSE

Dah tengahari..kejap jer kan..ralit2 buat keje..tengok2 dah jam 12.30 tgh. Kat luar tu mungkin ramai yg kepanasan.. panas mungkin sebab keje tengah terik mentari..atau juga panas dengan keputusan mahkamah mengenai kes Anwar hari ni..hehehe. Yang dalam econ mcm kita ni..mungkin panas hati dengan ragam boss atau mcm2 lagi...

Oklah..time2 panas mcm ni..elok sangat kita siarkan sesuatu yang boleh sejukkan tekak dan sejukkan mata bagi yang boleh tengok jer..ahaks. Macam biasa..siaran tertunda. Biasalah, lambat sikit sebab nak lalui proses editing..pas tu tunggu kelulusan Finas lagi...hahaha. Mcm bagus jer bunyinya..hikhik


Ni ha..nak citer pasal Coklat Mousse yang kita buat petang semalam. Asalnya teringat Chef Johari buat Coklat Mousse kat program Masterchef...teringin nak buat. Chef Johari pakai coklat putih..kita tak der coklat putih...so..gugel cari resepi Coklat Mousse yang pakai dark coklat. Banyak resepi yang kita jumpa..macam2 versi ada..tapi kita pilih yang bahan2nya ada dalam stok kita jer..

Akhirnya resepi INI jadi pilihan hati. Kita pun cubalah buat dengan sedikit penambahan sesedap tekak kita..hehehhe


Kalau ikut tuan punya resepi..hanya coklat semata2 jer tanpa lapisan bahan lain. Tapi kita buat ikut kreativiti kita. Lapisan bawah sekali kita letak Serbuk Marie perasa Coffee (teringat keenakan biskut marie Coffee yang buat Cheese Lapis Persona ari tu). Tengah diisi dengan coklat mousse manakala bahagian paling atas dengan whipping cream ditaburi coklat parut. Tak rugi yer kalau letak serbuk Marie perisa Coffee..memang enak sangat. Aroma dan rasa coffee tu rasa sangat sedap di dalam mulut.

Tapi..lepas ni kalau kita buat lagi..kita nak letak serbuk biskut tu kat tengah2..iaitu diatas coklat mousse. Bukan apa, yang ni letak bahagian paling bawah..bila nak makan tu..jenuh kena korek dalam2 supaya dapat serbuk biskutnya..hehehehe. Biskut tu boleh dihancurkan halus atau separuh halus. Kita buat separuh halus sebab sajer nak rasa keranggupan biskut tu..





COKLAT MOUSSE
(resepi dibawah ni kita dah ubah2 sikit dari cara asal..jika nak lihat resepi asal..sila klik link yg disertakan)

Bahan
 40 grm Gula Halus
1 sudu besar Gelatin
140 gram coklat masakan
200 ml whipping cream
2 biji putih telur
100 ml air yg betul2 panas
biskut Marie perisa coffee (banyak mana ikut suka)
Hiasan :
200ml whipping cream
3 sudu besar gula halus
coklat parut
Strawbery/atau lain2 ikut kesukaan

Cara2 Membuatnya:
Ramas-ramaskan biskut marie. Jika nak letakkan dibawah sekali..masukkan siap2 kedalam bekas. Ketepikan.

Cairkan satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga larut..

Patahkan/potong kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..

Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..

Masak sampai cair kesemua coklat tersebut

Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. kacau sebati
Bila campuran gelatin dgn coklat  dah sebati.. biarkan seketika
Pukul putih telur sehingga menjadi meringue
Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati..
Panaskan whipping cream. Biarkan sejuk sedikit.
Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telur.. masukkan sikit demi sedikit.. kaup balik dengan spatula
Campurkan pulak whipping cream td ke dalam adunan coklat. Sebatikan.
Masukkan ke dalam bekas yang telah dimasukkan serbuk biskut Marie tadi. Sejukkan dalam peti ais
Untuk hiasan :
Pukul whipping cream dengan gula.
Keluarkan Coklat Mousse yang disejukkan tadi. Pipekan keatas coklat mousse. Letakkan strawbery kemudian tabur coklat parut. Sedia untuk dinikmati.




4 comments:

Rohah said...

Sedapnya sally..

Sally Rashid said...

kak rohah...saya pun sajer jer mencuba..tak sangka sungguh sedap hasilnya..sehingga menjilat jari..ehhh menjilat sudu..hehe

rahel said...

Waw...ada coklat mousse..leh bagi akak secawan?

Anonymous said...

Salam,if ikt rsepi ni agk2 brape bkas dpt ye? Size bkas sme cm dlm pic ni