Sunday, 22 January 2012

BLACK & WHITE HOT CHOCOLATE CAKE

Assalamualikum...Selamat Pagi..Gong Xi Fa Chai..haiyaaaaa..lama sungguh tak update blog. Dah berhabuk dah blog yang tak seberap nih. Bukan tak der bahan nak siarkan..tapi sibuk menjadi jururawat kepada si kecik Adeelia yang demam selama 3 hari..

Ok..hari ni kita nak tayang kek yang dah lama rasa nak buat tapi tak terbuat sebab sibuk duk mencari2 resepi Red Velvet yang sedap sampai resepi kek coklat ni terperap dalam fail. Kesian...huhuhu. Maka semalam kita buatlah kek idaman hati ni. Tengok kat SINI, siap ngan cara step by step lagi..tu yg semakin bersemangat nak mencuba. Tengok gambar pun dah tau sedap..anak2 pulak memang suka kek coklat. Apalagi...kuarkan semua peralatan..ambik semua bahan..kita buat kek..hehehe


Resepi kek coklatnya kita ikut resepi Kek Coklat Kukus Lembab (Hana6877 My Resepi). Kek coklat ni dah beberapa kali kita buat..memang sedap sangat. Kalau ikutkan, nak buat kek ni memang leceh, banyak benda nak kena buat..tapi jangan pening2 kepala. Kita buat satu2.

Mula2 buat kek coklat kukus dulu. Ikut resepi dibawah. Kemudian sejukkan kek. Bila kek sejuk masukkan dalam peti ais lebih kurang 1/2 jam supaya senang nak potong kpd 3 lapis nanti.

KEK COKLAT KUKUS LEMBAB
Sumber : Hana6877 MyResepi)

Bahan kek:
* 1 cawan tepung gandum (aku pakai Tepung Naik Sendiri)
* 1/4 cawan serbuk koko Van Houten
* 1 sudu kecik baking powder
* 1 kotak susu coklat Duth Lady (250 ml)
* 2 biji telur saiz M (aku pakai 3 biji telur sebab kat rumah hanya ada telur saiz C ajer...)
* 1 cawan gula halus (aku kurangkan kpd 3/4 cawan)
* 1/2 cawan butter
* 3 sudu besar susu pekat
* 1/4 cawan minyak masak
* esen vanilla

Cara :
* Pukul telur, gula dan butter sampai kembang. Kemudian titiskan esen vanilla.
* Ayak tepung, serbuk koko dan baking powder.
* Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur yg dipukul tadi. Kacau kaup balik sahaja.
* Masukkan susu coklat kotak, susu pekat & minyak masak..gaul sebati
* Masukkan ke dalam loyang yg telah di sapu minyak/marjerin.
* Kukus selama 45 minit. (Tutup penutup kukusan dgn kain agar wap tak menitik ke atas kek)
Sementara kek sejuk..boleh buat Coklat Ganache pulak. Buat coklat ganache ni kejap jer. Mula2 tu memang agak cair..jangan panik atau tambah apa2 nak bagi pekat. Bila sejuk dia akan pekat dan kental dengan sendirinya. Senang nak pipe atas kek nanti. Kalau nak tengok cara2 berserta gambar sekali..leh tengok kat SINI. Terang dan jelas penerangannya.


COKLAT GANACHE
Sumber : http://bakery2embroidery.blogspot.com/
* 500g coklat masakan
* 250g whipping cream

Cara :
* Didihkan whipping cream kemudian padamkan api. Masukkan coklat masakan yang telah dipotong kecil2. Kacau sehingga coklat semua cair dan sebati. Agak cair pada mulanya. Bila sejuk ia akan pekat dan likat.


Ok..sementara coklat sejuk, kita buat cream cheese pulak.

CREAM CHEESE FROSTING

* 250g cream cheese - kita pakai brand Tartura jer
* 20g butter
* 125g gula aising - boleh jugak ditukar dengan susu pekat

Cara:
* Pukul butter & cream cheese sehingga gebu. Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga sebati.


Ok..semua dah siap. Skrg nak lapiskan kek pulak. Potong kek kepada tiga lapisan. Coklat ganache dan cream cheese tadi masukkan siap2 dalam piping bag. Cara2 nak letak coklat dengan cream cheese tu..sila klik di SINI. Malas dah nak taip..hahahahaha.




Ni lah rupa kek yang dah dipotong. Cantik atau tidak..?? Pedulikan..yang penting rasanya sungguh sedap..nyum..nyum..nyum. Boleh tambah berat badan dalam 5kg sebulan..hahahaha

6 comments:

rahel said...

Selamat pagi Sally...
waaa..awal-awal lagi dah tayang kek coklat..ni yang jeles sangat...huhu..ada plan nak buat jugak...tergoda la..

Sally Rashid said...

rahel..jom kita mandi cekelat pulak lepas ni...hehe

mama sara nur said...

assalam Sally..salam kenal
wow sedapnye coklat cake,,bak sepotong bolehhh he he

saranur74 blogsport...

Sally Rashid said...

mama sara..selamat datang ke blog kita...sila lah menjamu mata..ahaks

Totie@Tomy said...

salam kenal..best sangat tengok resipi kat blog ni..

Sally Rashid said...

Totie@Tomy..terima kasih sudi singgah..