Wednesday, 11 January 2012

Aduhai RED VELVET..bilalah nak betul2 jadi..???

Assalamualaikum...bagi salam pun dengan nada yang lemah jer ni...mood dah hilang separuh gara2 Red Velvet.

Dah lama dah duk nampak kat dapur org, duk tayang kek yang merah menyala nih..nampak sungguh yummy.. Akak kat opis ni pun selalu gak buat..memang sedap. Bila dah sedap tu kan..kitapun teringin jugak nak buat.



Comel jer kan..???


Skodeng2 resepi kat dalam gobok dapur org, nampak cam susah sikit. Cuba cari yang agak mudah dan simple. Terjumpa resepi simple kat dapur Rahel. Dah cuba dah hari tu..ok gak. Rahel guna yogurt..mungkin ganti kpd buttermilk yg selalu org lain buat tu. Guna resepi Rahel dah ok..skrg tingin pulak buat ikut cara yg ramai2 org buat ni..yg pakai buttermilk tu. Nak buat kek sebiji..takut tak menjadi, lalu kita cari yang adunan sikit jer..jumpa resepi Red Velvet Cup Cake kat SINI. Sikit jer adunannya..nampak pun menarik. Malam tadi kita cubalah buat...nampak dari rupanya..dah jadi dah. Merah cantik sangat.



baru masak..merah..hehehe

Bila dah sejuk..terus jer buat Cream Cheese Frosting nya. Bila dah siap, terus tepek atas kek..dan deco2 sikit. Wow..cantik menawan. Gumbira rasa dihati. Kita ambik sebijik..lumur ngan lebihan cream cheese kat melekat-lekat kat mangkuk adunan tu..hehehe. Terus ngap...sedapppppppp. Tapi ngap sebijik jer lah sebab yang lain2 tu nak bawak ke opis bagi kawan2 rasa. Lagipun dapat dalam 13 biji jer..


amacam..tergoda tak..?? hehehe

Pagi2 bila anak2 nak ke sekolah, kita bagi sorg satu...semua kata sedap. Gembiranya hati mama..
Dengan yakin nya kita bawak ke opis nak bagi kawan2 rasa dan tunggu komen dari diaorg. Sekali..diaorg kata, kek ni ada sedikit rasa macam kapur kat mee kuning tu. Tapi kalau ngap sekali dengan cream cheese, rasanya sedap. Kalau makan kek semata-mata..rasa tu ada..tapi tak lah ketara sgt.

Alahai..yer ker..?? Silap kat mana yer..?? Masa kat rumah kita tak rasa kek kosong tu..kita makan sekali ngan cream cheese, tu yg kita tak perasan tuh. Kita ambik sikit kek kat member tu..kita rasa. A'ah..yer lah..ada rasa lain sikit. Walaupun tak ketara sangat rasa tu..dan boleh dicover dengan cream cheese yg enak tu..tapi kita tetap rasa GAGAL.



Kalau ikutkan hati, arrgghhhhhh.!!!!!!! tension bila 2 kali buat asyik tak menjadi jer. Tapi Sally Rashid tak mudah putus asa. Selagi tak dapat yg betul2 enak..selagi tu tak akan berenti berusaha. Chaiyok..!

Bila tengok resepi, tengok video kat Youtube..rasanya semua dah betul. Bahan betul..step betul. Apa lagi..???. Kita terperasan satu benda..Buttermilk. Kakak kat opis ni buat buttermilk pakai susu cair..kita buat pakai susu segar (fresh milk) yang kebetulan ada kat rumah. Mungkinkah sebab itu rasanya agak lain..??? WAHAI PAKAR2 RED VELVET..TOLONGLAH DAKU..huhuhuhu

Esok2 nak buat buttermilk guna susu cair pulak. Kalau tak jadi jugak...tak tau lah..uwaaaaaaa..

Tak mo lah letak resepi..sebab asyik tak menjadi jer. hehehe. Tapi kalau nak tengok resepi yg kita ikut, leh klik link ni..
http://nasilemaklover.blogspot.com/2012/01/red-velvet-cake-cupcakes-with-cream.html/


7 comments:

rahel said...

Salam Sally,baru singgah pulak..cantek dah kek tu,tp nape ada rasa kapur? hehe..anti kegagalan..

Sally Rashid said...

ntahlah Rahel..tak der rezeki i nak jadi pandai buat Red Velvet..ermmm. Lepas ni kalau nak buat pun i ikut resepi u jer..tak yah pening2 kepala...

Hanie Zees said...

cik sally, sy dlu prnah jumpe ada org tu bagitaw mcm mne nak buat buttermilk.
1 cwn susu cmpur 1 sudu besar cuka makan, tunggu 10 mnit bru guna, wallahualam.hehe
tak pun ada lgi 1 resepi, dekat blog ni dia bagitaw mcm mana nk buat buttermilk, harap dpt mmbantu,
http://resepikasihidangansayang.blogspot.com/2010/03/red-velvet-cake.html

Sally Rashid said...

Hanie Zees..terima kasih yer..

CT Delima said...

As'salam Sally

RVC ni fav k.ct sekluarga. dah 3-4 kali buat memang gebu lembut dan mengasyik kan bila makan. Tapiii..kalau buat kenalah kurangkan sukatan gula..jaga kesihatan..hihi

Ni yang macam nak merempit buat RVC lagi ni :)

Sally Rashid said...

CT Delima..alhamdulilah..yang buat semalam dapat pujian..kira dah jadi lah tu..hehehe. Apapun, perlahan2 kita buat penambahbaikan nanti..

Iela Nordin said...

Salam perkenalan..nmpaknya bukan iela sorang yang ada problem dengan kek velvet nie erk.2 yg mencari2 jwapn, trjmpa plak blog sally nie.dh 2 kli try bt, tp x kembang dengan cantik n warna pon x semerah baldu mcm gamba org lain..huhu..jom cuba lg di masa akan datang!!