Monday, 26 December 2011

Telur Masin Masak Lemak Cili Api bersama Pucuk Ubi

Assalamualaikum..

Kembali bersiaran setelah lama bercuti. Macam mana aktiviti masa cuti..?? Mesti semuanya best2kan.
Kita cuti 3 hari sibuk duk ulang alik tengok si sulung yang berkhatan minggu lepas kat rumah Kak Long di Dengkil. Sambil2 tu sibuk jugak duk melayan perut yang meragam dek kerana banyak sgt makan durian. Selalu kalau makan durian, tak pernah pulak perut meragam. Tapi kali ni tak tau silap kat mana..sampai 3 hari cirit birit. Letih lesu badan.

Petang semalam dah bawak abang balik rumah. So, lepas ni tak payah ulang alik ke Dengkil lagi.
Harap2 abang cepat sembuh sebab cuti sekolah pun berbaki tak banyak lagi dah.

Aktiviti masak memasak pulak agak simple jer. Bila kurang seorang tukang makan..mood masak agak menurun. Dalam kepala tu dah plan macam2 yg best tapi kena sabar dulu. Tunggu abang sembuh betul2.

Menu semalam..Telur Masin Masak Lemak Cili Api digandingkan dengan pucuk ubi. Ermmm..memang sedap. Selalunya kalau masak lemak cili api..ikut cara mak mertua (org rembau). Tak pakai bawang..cuma santan, kunyit ngan cili api jer. Tapi kali ni sajer2 nak menambah bahan. Alhamdulillah..rasanya tetap hebat. Semalam bonda tercinta datang sempat juga merasa masak lemak Telur Masin ni..hehe




TELUR MASIN MASAK LEMAK CILI API BERSAMA PUCUK UBI
Resepi : Sally Rashid

* 3 biji telur masin
* Santan RM2
* secekak pucuk ubi
* 4 ulas bawang merah
* 4 keping lengkuas yg dihiris nipis
* 1/2 biji buah keras
* 5 tangkai cili api (nak lebih pun boleh)
* 1 sudu kecil serbuk kunyit (pakai kunyit hidup pun ok)
* 1 sudu kecil pati ikan bilis (ikan bilis yang ditumbuk hancur lagi ok..kalau malas pakai pati ikan bilis jer..hehe)
* sedikit air asam jawa dan garam

- Bawang Merah, Lengkuas, Buah Keras dan Cili Api ditumbuk lumat.
- Masukkan ke dalam periuk dengan sedikit air diikuti dengan serbuk kunyit dan pati ikan bilis.
- Biarkan mendidih seketika
- Masukkan pucuk ubi.
- Bila pucuk ubi layu, masukkan telur masin satu persatu.
- Biarkan seketika tanpa dikacau sehingga telur masin separuh masak.
- Bila telur masin sudah separuh masak, masukkan santan pekat. (Kepekatan kuah terpulang kepada selera masing2)
- Kemudian masukkan asam jawa
- Masukkan garam secukup rasa. Jika suka boleh juga masukkan sedikit serbuk perasa.
- Bila semua sudah masak dan sekata, bolehlah dimatikan apinya. Sedia untuk dihidang.



1 comment:

rahel said...

waw..sedapnya klu pekena masak lemak cili pucuk ubi bole bertambah nasi kat pinggan..pastu ada telur masin lagi..kofirm abis yg kuningnya kena toreh..