Tuesday, 27 December 2011

KEK PISANG GEBU

Assalamualaikum...Salam Sejahtera

Dalam sibuk2 ni..curi2 masa untuk N3 baru kat blog kita yang tak seberapa nih.

Hari ni kita nak tayang Kek Pisang yang kita buat hari minggu hari tu. Sajer gatal2 tangan nak buat kek pisang bila nampak ada 3-4 biji pisang berangan yang tak berusik atas meja.

Resepi kek pisang ni kita ambik dari blog YatieMemories. Asal dari resepi Kek Pisang Kukus. Dulu pernah buat versi kukus punya. Memang sangat sedap. Tapi kali ni gatal tangan nak bakar pulak..tetapi menggunakan resepi yang sama, cuma tang minyak masak tu kita tukar ke minyak jagung. Memang gebu dan ringan. Tersangat sedap....




Jom kita tengok resepinya.........
*
*
*

KEK PISANG GEBU
Sumber : Yatie

Bahan-Bahan
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur gred A
  • 3/4cwn gula
  • 1 sudu kecil ovalette (saya tambah)
  • 1 cwn pisang dilecek
  • 3/4 cwn minyak masak (kita guna minyak jagung)
  • 1 sudu kecil esen pisang
Cara-Cara
  1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder .Ketepikan dulu.
  2. Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang. Masukkan ovelatte dan putar lagi sehingga betul2 kembang.
  3. Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi. Akhir sekali tambahkan esen pisang.
  5. Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega. Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit. (kita letak dalam cup, bakar dengan suhu 160C selama 20 min..kalau pakai loyang masa membakar lebih lama)

3 comments:

izahdaut said...

kalau ada ovelete tu mmg dah dapat imejin kegebuannya tu

rahel said...

Salam Sally...
wah..dah rajin baking skarang ek..jeles tau..

Sally Rashid said...

izah...memang gebu..hehehe

rahel..mana leh lawan u..u punya kaler menggiurkan..