Sunday, 11 December 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Assalamualaikum...Selamat Petang..
Hari ni lewat sikit kita letak N3 baru...sibuk sangat dengan Acara-acara sempena Istiadat Keberangkatan Balik SPB YDP Agong. Semalam pergi taklimat di bilik urusetia di Seri Pacific Hotel..siap bawak baby Adeelia lagi..nak wat cam ner...tak der org nak jaga. terpaksalah bawak..
Mula2 sampai tu melalak jugak di Adeelia sebab ramai org2 yang dia tak kenal duk cuit-cuit dia..tapi sekejap jer.. lepas tu time taklimat..suara dia pulak yang lagi kuat dari suara boss bagi taklimat.

Oklah..masuk bab masak memasak. Hari Sabtu hari tu kita cuba buat Kek Lapis Cheese Persona. Kita tengok kek ni kat dapur Kak Nor. Tengok keknya cantik sgt..dan cara buatnya pun senang...

Bila bahan2 dah complete semuanya..proses melapis pun bermula. Tengok pun dah tau sedap..itu belum makan lagi. Tapi yang tak tahan kena tunggu 6 jam baru leh ngap tu..bercintanya. Kita buat pagi..ngam2 leh wat minum petang. Siap pesan kat anak2 supaya jangan cucuk2 kek tu...kul 5 baru leh makan.
Tapi dalam diam..mama yang cucuk dulu..tak sabar nak tunggu kul 5...Rasa sikit...aduiiii sedapnya.

Kul 5 jer..kita potong2...anak2 serbu. Memang sedap sungguh kek ni. Bagi pencinta cheese..boleh ler cuba. Mudah sgt caranya... Terima kasih Kak Nor kerana berkongsi resepi yang sungguh sedap ini.





Time kita buat tayangan perdana kek ni kat FB..ramai yang mintak resepi. Ok..kita letak resepi..tapi kita ikut cara kak nor..

KEK LAPIS CHEESE PERSONAresipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE, k.nor guna biskut marie perisa kopi jenama Ping Pong) (kita guna biskut marie coklat - tapi tak habis 600 grm..mungkin sebab loyang kita kecik)
500 ml susu segar,dipanaskan ~ k.nor guna 300ml sahaja

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar ~ k.nor lebihkan 20ml
1/2 cawan gula halus
50gm butter ~ yg ni k.nor tambah (kita juga tambah butter mcm k.nor)
Caranya :Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati (pukulkan sekali juga butter jika ikut cara k.nor tambah butter)
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong


2 comments:

rahel said...

Salam Sally..dah buat ek..teringin jugak merasa kek lapis persona ni..tapi blm sampai seru lg nak wat..amacam rasa dia ek Sally?

Sally Rashid said...

rahel...sedap sgt..mcm cheese cake yg lain gak