Thursday, 8 December 2011

Fillet Dory Masam Manis

Assalamualaikum..selamat pagi..

Kita dah mula sibuk kat opis skrg…sampai nak jenguk blog pun tak berkesempatan, apalagi nak letak N3 baru yang best-best…

Sibuk mcm manapun..balik rumah tetap kena masak. Ada 4 mulut yang menunggu untuk makan..hehehe. Tapi kalau time sibuk mcm ni..masak pun biasa-biasa jer. Janji masak.

Hari ni kita nak buat tayangan lauk yang kita masak Ahad hari tu..dah lama..tapi belum berkesempatan nak tayang…




Fillet Dory Masam Manis cara Sally Rashid

·         Ikan dory (biasa kalau beli kat pasaraya ada 2-3 keping)
·         2 ulas bawang merah
·         4 ulas bawang putih
·         ½ inci halia
·         5 biji cili api (kalau nak lagi pedas boleh tambah)
·         2 biji tomato (1 biji untuk diblend halus)
·         3 potong nenas  (2 potong untuk diblend)
·         3 sudu makan sos cili
·         1 sudu makan sos tiram
·         ½ sudu kecil sos ikan
·         Minyak untuk menumis
·         Garam, gula
·         Sayuran (kita pakai carot, brokoli & jagung muda)

 Cara:
·         Fillet Dory dipotong kecil dan dilumur dengan tepung jagung yang dicampur  sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam.
·         Goreng sehingga masak. Ketepikan
·         Untuk kuah atau sos  - blend bawang merah, bawang putih, halia, cili api, 1 biji tomato dan 2 potong nenas sehingga halus
·         Masukkan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 blend tadi hingga pecah minyak.
·         Masukkan sos cili, sos tiram dan sos ikan.
·         Masukkan sedikit air (dalam ½ cawan..kalau nak sos lebih..lebihkan air)
·         Biarkan mendidih.
·         Masukkan garam secukup rasa..biasanya nenas yang diblend itu akan menerbitkan rasa manis yang tersendiri. Jika tak cukup manis jugak…leh tambah gula. Berhati2 jugak dengan garam sebab sos tiram dan sos ikan tu dah masin.
·         Jika mahu pekatkan kuah..boleh letak tepung jagung (tapi biasanya kuah sudah sedia pekat disebabkan oleh bahan2 blend tadi)
·         Masukkan sayuran, tomato & nenas yg telah dipotong. Sekejap sahaja
·         Boleh matikan api dan tuang sos atas fillet ikan tadi
·         Boleh tabur daun bawang & daun sup jika suka

1 comment:

rahel said...

Salam Sally...sedapnya filet ikan dori...takde tulang dah...hehe..