Thursday, 15 December 2011

DONUT TAUFU LEMBUT

Selamat petang...

Wah..masuk ofis petang ni..tangan dan baju bau donut..hehehe. Tu lah..balik time rehat tadi sempat menguli Donut Taufu Lembut yang diidam-idamkan selama ini.

Dah lama nampak resepi ni kat dapur Ros Jintan Manis..tapi dek kerana kekurangan pengetahuan, tak tau mcm mana rupa Taufu Lembut tuh...sekali hari tu jalan2 kat Carefour, nampak Taufu Lembut ni...oooo..mcm ni rupanya Taufu Lembut. terus beli..2 sekali..hehehe. Pakainya sikit jer..ada lagi lebih dalam peti ais..nampaknya kena buat lagi sebelum luput tarikhnya.


Tengah menguli tadi, anak2 dah tak sabar nak makan. Azri Hafiz memang peminat donut no. 1. Masa tak pernah buat donut dulu..selalu nak makan beli jer. Skrg..nak makan, bagi tau jer..mama sedia menguli tepung untuk anak2 mama..hehehe



Tengoklah bahagian dalamnya yg sungguh gebu dan lembut..nyum..nyum..nyum





Donut Taufu Lembut
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
300 gram tepung gandum
125gram taufu lembut
1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
160ml susu suam@air suam
40gram shortening
4 sudu besar gula
6gram yis
100 gram tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boeh)
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.

Cara :

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

2 comments:

rahel said...

Salam Sally..cantek2 jew donut taufu nie..suka tengok n suka makan..hehe..

Sally Rashid said...

rahel..terima kasih selalu jenguk blog kita yg tak seberapa ni.. Donut ni memang lembut, gebu dan mulus...kawan2 ofis kita cakap TERBAIKKKK..hehe