Thursday, 15 December 2011

BEBOLA DONUT YOGURT

Assalamualaikum..salam hari Jumaat..

Hari ni Jumaat..kejap jer lagi dah nak balik..rehat awal hari ni..12.25 - 2.45...sempatlah balik  menguli donut tafu lembut..hehehe

Nak citer pasal Bebola Donut Yogurt kita ni..dah seminggu buat, tapi tak sempat nak tayang lagi. tengok Rahel duk tayang cucur donut durian dia yg cantik tu..kita pun nak tayang jugaklah..walaupun tak bulat dan cantik mcm Rahel punya..hehehe

Jumpa resepi ni time kita skodeng2 dapur Izah Daut. Cantik dia buat. Kita sukalah donut cam gini..tak payah nak tunggu naik sekali, dua kali ganda..lepas bancuh terus leh goreng.

Ada org buat bentuk donut..tapi kita suka ikut cara Izah, buat bulat2 mcm cucur sebab adunan ni agak lembik dan melekit sikit..so kalau nak buat bentuk donut tu agak bercinta lah...hehehe. Time goreng pun kena api perlahan jer sebab donut ni mudah masak diluarnya..kalau api besar nanti donut hangus tapi dalam tak masak. Tengoklah kita punya donut ni...api dah kecik tu..tapi still warna mcm hangus gak..tapi ada gak yang kekuningan cantik...Tak mau pilih kasih..yg ala2 hangus pun kita tayang..yang kuning keemasan pun tayang gak..baru adillah kan...hehehe

Siap jer donut ni..anak2 terus serang..mamanya pun serang sekali..hahaha






BEBOLA DONUT YOGURT

sumber: nollyarwen@myR
resepi asal : vediojug.com

250 gm tepung gandum
80 gm gula *saya letak 3 sudu makan
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
125 ml plain yogurt
1 sudu besar yis segera * saya guna mauripan- bancuh dengan sedikit air suam
20 gm butter dicairkan
*saya tambah 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
minyak masak untuk menggoreng

* resepi asal tidak menggunakan yis. Jika mahu, gantikan yis dengan:
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat


Caranya:

  1. Pukul telur dan gula didalam mangkuk sampai kembang sedikit dan pucat.
  2. Masukkan butter yang dicairkan, yogurt, dan yeast yang telah dilarutkan kedalam campuran telur td. pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan garam kedalam adunan telur. Gaulkan kesemua adunan sehingga sekata. Tips : guna wooden spoon je untuk gaulkan adunan, kerana adunan ni agak lembut dan melekat.
  4. Setelah adunan sebati, boleh la buat bentuk donut( bentuk guna tangan je atau guna donut cutter ). Tips : sapu tepung pada tangan / donut cutter supaya tidak melekat. Disarankan juga supaya buat bentuk kecil2 je
  5. Lepas tu, boleh terus goreng je. Adunan ni x perlu dibiarkan, sbb mmg tak naik. Bila menggoreng, automatik donut ni membesar sekali ganda. Gunakan api kecil sbb donut ni cepat masak dari luar.
  6. Apabila siap, boleh dihidangkan dengan taburan gula halus. Kalo tak tabur gula pun ok, sbb donut ni da manis. Selamat mencuba! =)



1 comment:

rahel said...

Salam Sally...lebih mulus dan gebu jer bebola donut yogurt ni..suka tengok..nanti ada senang..Rahel try jugak..