Monday, 12 December 2011

APAM YOGURT

Selamat Petang..

Hari ni kita balik rumah lunch time tadi..duk opis pun tak der org (sebab ramai yang masih bertugas Keberangkatan Tiba SPB Agong baru)..dari duk melangut jer..kita balik lah..

Sampai rumah, si kakak "mama. leh masak nasi tak..??" Aik...pagi tadi kan mama dah masak nasi ngan lauk...?? Dah habis..kakak makan 2 kali..abang makan 3 kali...
Mak aih...betul2 makan budak2 ni..hehehe
So..mama pun masak nasi..sambil tinjau2 dalam peti ais yang boleh dimasak untuk anak2 sebelum masuk opis semula.

Hurmmm....ada yogurt lebihan buat Donut Yogurt hari tu (belum tayang..tengah tunggu turn..hehe). Apa nak buat dengan yogurt ni..??? Belek2 koleksi resepi yang kita print dari internet..terjumpa resepi Apam Yogurt yang kita ambik dari yani@myresipi.com.

Tengok gambar yang tuan punya resepi tayang, bukan main gebu dan bulat lagi. Harap2 kita punya pun mcm tu. Cuma kita letak kaler supaya cantik sikit. Yang tuan punya resepi kaler putih jer...

Hasilnya..tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!




Alhamdulillah..gebu, bulat dan cantik..terus ngap panas2..hehehe


APAM YOGURT
Sumber : yani My Resepi

Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 2 biji telur
  • 50g gula
  • 100g plain yogurt
  • sedikit esen vanila
  • 1 sudu besar minyak masak (kita guna minyak jagung)
  • 150g tepung gandum (kita guna tepung naik sendiri)
  • 2 sudu kecil baking powder (kita kurangkan sebab dah guna tepung naik sendiri)
Caranya:
  1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang
  2. Masukkan yogurt, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi
  3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati
  4. Ceduk masukkan ke dalam acuan yang sesuai.
  5. Akhir sekali kukus sehingga masak selama 20-25 minit

1 comment:

rahel said...

Selamat petang Sally...waw..gebusnye apam yogurt tu..semestinya sedap pekenah hot tea/hot coffee...nyum nyum nyum..