Monday, 10 October 2011

hobi masak2 yang mula mendatangkan duit


Apam Tapai Beras

Dulu tak pandai nak buat kuih muih ni (tak pandai sebab tak belajar..hehehe)
tetapi sejak kawin, dapat suami yang  suka makan..dapat anak pulak. tiba2 nafsu untuk belajar memasak dan mencuba resepi2 baru dan lama datang membuak2...internet jadi guru kepada ku. Bila dapat satu resepi..selagi tak jadi selagi tu aku cuba.

Cerita pasal Apam Tapai Beras di atas tu..sebenarnya ianya cukup mudah untuk dibuat. Dikesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada rakan FB ku Che Syaedah yang sudi berkongsi resepi.

Nak resepi..silakan..hehehe

Mula2 buat tapai dulu
-          Ambik satu bekas tau fu fah nasik sejuk
-          Gaul dengan setengah biji ragi ( ½ )
-          Biarkan 2 hari sehingga tapai berair

Cara buat apam
-          ¾  bungkus tepung beras (hampir-hampir 1 bungkus)
-          Tapai nasi (gunakan semuanya)
-          1 bekas tau fu fah air
-          ½ bekas tau fu fah gula
-          Sedikit garam
-          1 sudu besar eno perisa biasa
-          Campur semua..blend hingga sebati

-          Tutup dan perap selama 6-8 jam (saya selalu blend mlm..bangun pagi boleh kukus)

Cara mengukus Apam
-          Masukkan 1 sudu besar eno kke dalam bancuhan yg telah diperap. Kacau sebati dan biarkan sekejap.
-          Masukkan dlm acuan dan kukus selama 5-10 minit


Nota :
bancuhan yang tidak habis dikukus boleh disimpan dlm bekas tertutup dalam peti ais selama seminggu dengan syarat jgn dicampur eno. Bancuhan yg telah dicampur eno tidak boleh disimpan kerana apam akan jadi berat dan tidak gebu.

Jika mahu mengukus separuh bancuhan, campurkan 1 sudu kecil eno. Separuh bancuhan lagi boleh disimpan. Jika bancuhan hendak dikukus, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan sehingga sejuknya hilang. Campurkan eno dan kukus seperti biasa.

Cubalah..gerenti jadi..kalau nak tarik perhatian anak2..buatlah dgn warna2 yang ceria..

1 comment:

umiza said...

Terima kasih Shidah. Akak tumpang sekaki resepi awak ni. Inshallah nak buat nanti.